Leta i den här bloggen

måndag 19 april 2021

Rullpapper



Nej, det handlar inte om sådana man gör cigaretter med utan om de små trycksaker som brukar ligga i kartongen en  ny rulle levereras i. Nuförtiden är de oftast inte mycket att ha. Igen förväntar sig att köparen ska serva eller beställa reservdelar till sin rulle.















Annat var det förr. Här är utdrag ur den lilla broschyr som en gång följde med en D.A.M. Microlite UL-haspel.
















En sprängskiss ingår naturligtvis. Notera hur få delar som på den tiden krävdes för att bygga en väl fungerande rulle. Ju färre delar desto mindre som kan krångla eller gå sönder. Kombinerat med att samma modell var aktuell i decennier medförde det att tillverkare och återförsäljare faktiskt kunde lagerhålla reservdelar. Hållbarhet, i dubbel bemärkelse, var då en självklarhet.
















Intressant är den sida (knappast relevant för en UL-rulle) om vikten av att matcha spinnare och lingrovlek. Tanken att fylla spolen på en Microlite med 0,35 mm Damyl framstår som förfelad.
















Eftersom man faktiskt såväl konstruerade, tillverkade och kontrollerade som förpackade sina rullar själva i fabriken i Väst-Berlin visade man även stolt bilder därifrån. Det var sannerligen andra tider.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar