Från kontinentaleuropa kommer det en del via Danmark, till exempel bombardafisket som danskarna applicerat på sitt kustfiske efter havsöring. Men det är inte danskarna som uppfunnit bombardan, som då antagligen skulle ha hetat något annat. Bombardan, bombetten eller vad man nu vill kalla denna kastdobb används visserligen längs atlant- och medelhavskusterna på samma sätt som Buldo och andra plastkulor och då handlar det om mycket annat och mera än havsöring.
Fiske med bombarda och andra typer av kastflöten är även populärt inom det kontinentala öringfisket (och då handlar det om fiske i sötvatten) som väl här i landet har sin närmaste motsvarighet i fisket efter inplanterad regnbåge. (En underavdelning är det sk tremarellafisket.) Till detta fiske, som bedrivs i jämfört med kustfisket skyddade vatten och efter relativt småväxt fisk, används generellt lättare bombardor än i kustfisket och alltså även lättare spön.
De kontinentala sportfiskarna har inte samma mentala blockering som vi svenskar när det gäller företeelsen telespön och det finns ett rikligt utbud av långa och lätta sådana särskilt lämpade för bombardafiske (och därför även passande till lättare flötmete).
Själv har jag skaffat tre spön som jag använder vid mitt kustfiske med bombarda. Två av dessa är av märket Caperlan (franska decathlons "house brand" för fiskeutrustning) i längderna 390 resp 420 cm och klassade för kastvikter upp till och med 10 resp 20 gram. Det tredje är ett D.A.M. PTS Tremolino, 450 cm långt och avsett för vikter upp till och med 30 gram. Samtliga är teleskopiska.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar