Leta i den här bloggen

torsdag 25 juli 2019

Tunga grejor!

1/4 oz, dvs 7 gram, är den övre gränsen för vad som (enligt den klassiska definitionen) räknas som ultralätt fiske och ett skeddrag i den vikten är ett mycket användbart bete.

ABU:s Jazz och Plankton Favorit i vikten 7 gram och D.A.M:s EffZett i vikten 6 gram. Krokarna (original) är väl stora för UL-fiske,


När det gäller klassningen av UL-spön* är förvirringen lika stor (och de på spöna tryckta siffrorna lika relevanta) som på fiskespön i övrigt. Jag har spön som enligt tillverkarna är asvsedda för beten 0-5 g (vilket är en uppenbar lögn eftersom det inte finns några beten som väger 0 gram och det existerade viktlösa beten så skulle man inte kunna kasta dem), 2-8 g, 1-10 g etc etc. Jag äger också UL-spön som det inte står någonting på. Alla dessa spön klarar av att kasta sjugrammare.

Ett sjugramsdrag, 0,16 mm nylonlina och ett UL-spö ger långa kast och möjligheter till ett fantastiskt spännande fiske. Är det risk för gäddhugg brukar jag skarva på några decimeter lämpligt tafsmaterial (favoriten är Canelle Sandertress som säljs i tiometersspolar med brottsstyrkan 5 kilo på Decathlon).

PE-lina? Nja, det tycker jag inte är riktigt UL-fiske, särskilt inte om man använder linor med en brottstyrka motsvarande en 0,35 mm nylonlina. Dessutom är elasticiteten i linan en av de faktorer som gör att man klarar även stora fiskar på ultralätt utrustning. Mothugg? Det ska inte behövas om du använder tillräckligt små och vassa krokar.

Sedan finns det ju lättare beten...


* Är ett spö korrekt klassat för betesvikter upp till 10 gram så är 7 gram mer eller mindre den ideala kastvikten för det spöt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar