Leta i den här bloggen

torsdag 19 september 2019

Vintage och retro

Ordet vintage kommer från vinvärlden och betyder årgång eller kanske snarare en god årgång. Det har senare fått en både utvidgad och mer preciserad betydelse och när det används idag så syftar det på någonting som är (relativt) gammalt och bra. allt som är gammalt är alltså inte vintage utan det finns mycket gammalt mög också, precis som det finns såväl fantastiska gamla årgångsviner som gamla viner som är helt odrickbara. Vintage är något som var bra från början och som åldrats med behag.

Retro kommer av det franska retrospectif som översatt till svenska betyder tillbakablick. Det syftar på något nytillverkat som imiterar eller anspelar på någonting äldre. Själv körde jag i flera år en Chrysler PT Cruiser och den var definitivt retro.



Det ena utesluter inte det andra. Rullen på bilden är retro. Den är en Ambassadeur 5000 Orbis, en nytillverkad rulle som ser precis ut som en Ambassadeur från femtiotalet men som på insidan är helt up to date och fylld med moderna komponenter. Spöt är vintage, ett ABU Corona, och faktiskt tillverkat på femtiotalet. Tillsammans funkar de alldeles utmärkt och ser även helt rätt ut. Jag skulle beteckna ekipaget som Old School.

Hur man ska se på den moderna flätlina jag spolat på rullen kan diskuteras, men jag tycker att den också kan betraktas som retro eftersom det ju var flätade linor - låt vara inte av PE-fiber - man använde innan den monofila nylonlinan kom till...

Men allt ligger i betraktarens öga och beroende på vem denne betraktare är kan det jag ser som en väl fungerande, för att inte säga optimerad, fiskeutrustning te sig som ett misch-masch av gammalt och nytt. Den som inte uppskattar känslan i ett välbyggt glasfiberspö utan är tillvand vid lätta och styva grafitspön ställer sig antagligen främmande inför tanken att sätta en ny och fin rulle på ett loppisfynd. Och konsten att hantera ett kort enhandsspö verkar vara på utdöende. Därför avlutas detta inlägg med en favorit i repris.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar