Leta i den här bloggen

tisdag 17 september 2019

Det nedsänkta rullfästet

Record 48 - det biligaste glasfiberspinnspöt i ABU:s katalog i slutet av femtiotalet hade ett nedsänkt rullfäste i ett lätt men starkt plastmaterial.


Exakt när det nedsänkta rullfästet uppfanns vet jag inte, men det var standard på sk spinnspön redan på fyrtiotalet. De billigaste stålspöna hade visserligen raka rullfästen, men de mer påkostade varianterna liksom glasfiberspöna hade nedsänkt rullfäste.

Ett enkelt stålspö från fyrtio- eller femtiotalet med rakt rullfäste. Lika primitivt som dagens spön...


ABU utvecklade ett nedsänkt rullfäste i metall med sk Speed-Lock, en fjäderbelastad låsanordning för rullen, som var fulländat redan tidigt sextiotal och sedan användes i flera decennier tills, av oklar anledning, man övergav de nedsänkta rullfästena och återgick till de enklare, raka, sådana.

Så här ska det se ut! En Ambassadeur tryggt förankrad i ett nedsänkt rullfäste med Speed-Lock.


Visst, använder man en sk lågprofilrulle och håller handen runt rullen snarare än runt spöhandtaget, är ett rakt rullfäste att föredra men använder man en klassisk, rund, Ambassadeur eller annan multirulle (eller en Abumatic) så får man en betydligt bättre balans vid kast med ett nedsänkt rullfäste. Notabelt är att man parallellt med att de nedsänkta rullfästena övergavs även övergav enhandsspöna. Det är logiskt eftersom ett spö med rakt rullfäste får så dålig balans med en traditionell multirulle att man behöver använda båda händerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar