Leta i den här bloggen

lördag 28 september 2019

Vad är en jigg?

På engelska, som ju annars är det normala sportfiskespråket för oss svenskar, stavas jig med ett g. Av oklar anledning stavar vi det på svenska vanligen med två g:n, dvs jigg. Helt klart är emellertid att det rör sig om samma ord. Lika klart är att förvirringen är närmast total när det gäller vad ordet betyder.


Går man till Merriam-Websters ordbok finner man att en jig är (om vi bortser från att ordet ursprungligen betecknar en brittisk folkdans) "any of several fishing devices that are jerked up and down or drawn through the water". Översatt till svenska alltså ett bete som (är avsett att) ryckas upp och ned eller dras genom vattnet". Gissningsvis finns det en koppling mellan dansen och de rörelser man kan få en pilk att utföra när man knycker i linan.



Jigg.


Läser man engelskspråkig fiskelitteratur finner man att det vi kallar pilk på engelska betecknas jig. För pilkar (och pirkar) hade vi redan ord men när de första hår- och fjäderjiggarna - dvs beten knutna med här eller fjäder på en jiggkrok, dvs en krok med en fast blyvikt - fick det engelska ordet jig följa med och fick tämligen omgående ett extra g eftersom i:et är kort. Jigg blev alltså beteckningen för dessa beten medan pilkarna fortfarande fick heta pilkar.


Inte jigg.


På sjuttiotalet kom på den svenska marknaden jiggar som istället för att vara klädda i hår eller fjäder hade en mjukplastkropp. Även dessa kallades förstås för jiggar. Sedan gick något snett. Möjligen har Darts med sina gula Jigg-barer en del av ansvaret? Exakt hur det gick till vet jag inte, men plötsligt kallades de mjukplastbeten man kunde sätta på en jiggkrok för jiggar och detta oavsett om de satt på en sådan krok eller inte. Och på den vägen är det. Men det är fel och vi bör reservera ordet jigg för de beten som består av en jiggkrok med lämplig klädsel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar