Leta i den här bloggen

tisdag 16 januari 2018

Ikoniska haspelrullar 5: D.A.M. Quick 3000; den tuffaste av dem alla


Ett halvt decennium efter det att Daiwa släppte sin silverserie med utanpåliggande spole kom ärevärdiga Deutsche Angelgeräte Manufaktur (D.A.M.) med sitt svar. Man byggde vidare på sitt beprövade koncept med en urstark snäckväxel, försåg rullen med en utanpåliggande spole i aluminium och en slirbroms med asbestbelägg. Quick 1000-serien är brutala rullar. Quick 3000 är mellanmodellen. 
1977 fanns fortfarande både järnridån och Berlinmuren kvar och det var på den västra sidan om den senare som D.A.M. tillverkade sina rullar. Mitt exemplar (det ena av dem)  inspekterades av herr Schlenke innan den lämnade fabriken. 
Ofta sägs det att en rulle är "byggd som en stridsvagn". Det är nästan alltid en överdrift, men i det här fallet stämmer det. De enda delar på rullen som inte är av högvärdig metall är, förutom den nyss nämnda etiketten, den del av bygeln linföraren är fäst i, vevhandtaget och vredet till slirbromsen. Och så, förstås, bromsskivorna av asbest...


Legit braid, not braid braid.


Rullen på bilderna är, för att vara redo för tuffa tag, fylld med Power Strike 50 lbs flätlina. Sedan gäller det bara att ha ett spö som håller (som det niofots Sportex Carbon Fibre Turbo Pike den här rullen oftast sitter under). För rullen gör det. Varken spolaxeln i höghållfast stål, de precisonsskurna dreven i fosforbrons och stål, den urstarka backspärren, linföraren av wolframkarbid, stativet i aluminium eller någon annan del i den här rullen ger upp. Inte någonsin. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar