Leta i den här bloggen

söndag 1 augusti 2021

En allround utrustning

"Jag kommer mest att fiska abborre och gädda och vill ha ett allround spö som passar till det." Ungefär så lyder den avgjort vanligaste kravspecifikationen när någon står i begrepp att köpa sin första fiskeutrustning. Och det är lika så bra att säga som det är: Den utrustningen finns inte. Abborren är en av våra mindre rovfiskar och gäddan en av de större. Ingen jägare skulle få för sig att jaga kanin och älg med samma bössa.

Det närmaste man kan komma är något i stil med ABU:s gamla Fiske 2, ett haspelspö på 7-8 fot som kan kasta beten på 10-30 gram med en rulle i storlek 2500-4000. Då har man en kompromissutrusning som är överdimensionerad för abborrspinnet och väl klen om gammelgäddan skulle kliva på.

Investerar man från början i två spön med passande rullar är man betydligt bättre rustad och får ut mer av sitt fiske. Mitt förslag (som ses på bilden) är ett 6 fot långt spö med relativt toppig aktion för beten upp till 20 gram med en rulle i 2000-storlek och ett spö på 9-10 fot med djupare aktion för beten upp till 50 gram med en 4000-rulle. Med de grejorna klarar man inte bara gädd- och abborrfisket utan även i princip allt svenskt fiske utom det tyngsta älvfisket och djuphavsfisket.

2 kommentarer:

  1. Jag hoppas nybörjaren hittar denna rekommendation istället för det man lätt hittar på andra håll.

    Jag vet inte hur andra drillar fisk. Men jag upplever att alla haspelrullar har en fin broms och pekar inte toppen i skyn. Så att råka ut för det man misstänker här låter långsökt: https://www.fiskesnack.com/forum/fiskes%C3%A4tt/spinnfiske-utrustning/194626-daiwa-prorex-sp%C3%B6n?p=2581598#post2581598

    I boken,
    The Ultralight Angler: How to Catch Big Fish on Light Tackle, så får läsaren instruktioner om att låta en människa leka fisk så man får känna på vad utrustningen håller. Det borde fler lägga lite tid på.
    Då kanske vi inte skulle ha personer som oroar sig för om 7 kg bromsstyrla kommer räcka för insjöfiske.
    Jag tror bromsverkan på 1,5 kg beskrivs som spöt ska slitas ur händerna i Jens Bursells bok om havsöringsfiske.

    SvaraRadera
  2. Ett annat intressant experiment vore att se hur många kilo en simmare orkar dra.

    SvaraRadera