Leta i den här bloggen

söndag 19 april 2020

Vasskydd

Vi ska vara rädda om vassarna! De är en oerhört viktig biotop för många fiskars reproduktion, inte bara som lekplats utan även som barnkammare. Det är bedrövligt hur ansvariga myndigheter och tjänstemän sovit med huvudet under armen medan innerskärgårdens vikar klätts in i tryckimpregnerat virke. Undra på att bestånden mer eller mindre kollapsar och att man måste anordna sk gäddfabriker för att försöka hjälpa upp situationen.

I vassen vimlar det av småfisk. Därför fungerar ett drag i mindre storlek - som detta 16 grams Utö (eller Nix som Bete kallar den vasskyddade versionen) utmärkt.



Men nu var det inte skyddet av vassarna utan skyddet av våra drag mot vass (och annat de kan fastna i) jag tänkte skriva. Ordet vassdrag är litet märkligt men ändå vad som brukar användas för att beteckna drag vars krokar på ett eller annat sätt är skyddade om att fastna i, till exempel, vass. 

Ett knippe drag med exempel på fungerande vasskydd.


För det är ju så att gäddan oftast vill stå i skydd och omgiven av vegetation som kamouflerar den och att man därför måste söka den på ställen där det är lätt hänt att dragets krok(ar) fastnar i annat än ett gäddgap.

Kuusamos Professor är ett fint men numera rätt dyrt - priset man gärna betalar för finländsk kvalitet - skeddrag. Därför har jag valt att på dessa byta ut originalkrokarna mot vasskyddade trekrokar av norska Mustads tillverkning.


Genom årtionderna har en mängd olika varianter prövats. Några - minns min ABU:s "Giller" som förvisso vassäkrade draget men samtidigt minimerade chansen att en huggande gädda skulle fastna? - har förkastats medan andra, som visat sig fungera, levt vidare. Den princip som visat sig vara den bästa kompromissen mellan ett fullgott skydd mot bottennapp och en hög andel krokad fisk är att montera en bit fjädrande metalltråd så att den skyddar krokspetsen.

Med ett vasskyddat drag kan/vågar man fiska mer offensivt och kan rikta in sig mera på att söka fisken än att undvika dyra bottennapp. Det brukar ge god utdelning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar