Leta i den här bloggen

söndag 5 april 2020

Om Mepps... Syclops

1938 konstruerade den franske ingenjören André Meulnart en skedspinnare som fick namnet Aglia (vilket är latin för fjäril). Själv hade Meulnart arbetsnamnet Shimmy för den spinnare som oftast kallas Mepps. Mepps är en förkortning för Manufacturier D'Engins De Precision Pour Peches Sportives (vilket, enligt vad jag minns av min skolfranska, betyder ungefär tillverkare av precisionsutrustning för sportfiskare). Eftersom Mepps Aglia blev en dundersuccé på USA-marknaden kom företaget, Mepps S.A., att köpas upp av ett amerikanskt bolag. Men Mepps är alltjämt franskt.

Säg Mepps till en sportfiskare och det här är vad han tänker på, en Mepps Aglia och antagligen i storlek 3 som väger ca 6,5 gram.
Frankrike är ett stort sportfiskeland. Själv förknippar jag det franska sportfisket med haspelrullar - Mitchell, LuXor, Bretton - och relativt klena spön och lätta beten. Och spinnare. Inte bara Mepps utmärkta sådana - förutom Aglia finns ju klassiker som Comet, Long och pendelspinnaren Lusoz - utan även Olympique, Suissex och Adam´s. För att bara nämna några. Lätt spö och en giftig spinnare är en elegant utrustning för nöjsamt predatorfiske och ingen rovfisk vägrar hugga på den typen av bete. En avgjord fördel jämfört med det gäddfiske som här i landet bedrivs med grova spön och beten som vägs i hekton snarare än gram är att man med de lätta grejorna och små betena inte bara får kontakt med gädda utan även gös, abborre, öring... ja, som sagt, alla sorters rovfisk som finns i de vatten där man fiskar. Nästa fördel är att det är roligare att fånga även mindre fiskar med de lätta grejorna och rejält spännande när en riktig best klivit på. En tredje är att utrustningen är just lättare. Att bära och att kasta med.





Men det här inlägget skulle inte handla om franskt sportfiske generellt, om fördelarna med lättare utrustning eller ens om spinnare. För Mepps gör även skeddrag, bland dessa det förnämliga Syklops.



Syklops finns i storlekar från UL till normalt spinnfiske och även i en saltvattensvariant. Dessvärre tycks det företag som missköter den svenska generalagenturen för Mepps inte tycka att det passar för svenska förhållanden, för det är omöjligt att hitta ens i välsorterade svenska sportfiskebutiker. Även Mepps spinnare är numera rätt sällsynt förekommande i dessa. Det är synd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar