Leta i den här bloggen

lördag 4 april 2020

Långsmala skeddrag?

Långsmala skeddrag är en standardrekommendation när nybörjaren frågar om lämpliga beten till havsöringsfiske från kusten. Men vad menas, i detta sammanhang, med ett långsmalt skeddrag. Det klassiska gäddraget ABU Atom är ju, strängt taget, långsmalt eller i vart fall avlångt men knappast ett lämpligt drag att försöka kasta i motvind från kusten (även om det i och för sig skulle dra hugg om det kom simmande inom synhåll för en jagande öring).

Från vänster: Hansen Keel Tobis, Hansen Silver Arrow, ABU Garcia Seatrout, Kinetic (har inte namnet i huvudet), Landa Lukki och Hansen Stripper. Dragen är ordnade från mest kompakt (pilkliknande) till tunnast/bredast vilket innebär att betena till vänster lämpar sig för långa kast i motvind och relativt snabb hemtagning alternativt djupare fiske och dragen till höger fungerar bra vid fiske över grunda bottnar och relativt långsam hemtagning men är mer vindkänsliga. Dragen på bilden utgör ett rimligt sortiment med vilket i fickan man kan tackla de flesta förhållanden.


Min uppfattning är att långsmala skeddrag lämpliga för kustspinn efter havsöring är drag alltifrån vad som lika gärna skulle kunna klassificeras som kastpilkar till relativt tunnplåtiga drag av modeller som Toby och Jämtland. Bilden ovan visar (hoppas jag i alla fall) vad jag menar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar