Leta i den här bloggen

torsdag 7 september 2023

Skärpning!

 

När det gäller Östersjön och östersjöfisket går det mesta från illa till värre. Ett av de få glädjeämnena har varit den gotländska havsöringstammen men även den har tagit stryk av det sviktande strömmingsbeståndet, sälens och skarvens predation och de senaste torrsomrarna. Från och med i höst gäller därför skärpta bestämmelser med avseende på fredningstid och -områden.


Fredningsområden och fredningstid (1/9 - 31/1) (OBS! nya bestämmelser fr o m  september 2023).

På Gotland kan du fiska havsöring året om men under hösten, från den 1 september till och med den 31 januari är havsöringen fredad inom 25 olika fredningsområden i anslutning till ett antal åmynningar runt Gotland. Antal fredningsområden har successivt utökats från 1990-talets 10 st till dagens 25. Inom dessa områden är allt fiske förbjudet under ovan angiven tid. Observera att du alltså inte får fiska över huvud taget inom fredningsområdena under hösten. 

Även reglerna om hur mycket fisk som får tas upp har skärpts.


Fångstbegränsning (ny bestämmelse fr o m september 2023)
Från och med september 2023 gäller en fångsbegränsning på en (1) icke fenklippt havsöring per dag och fiskare vid fiske med handredskap eller ryssja.


edit.

Det är inte helt lätt att på nätet hitta de olika skyddsområdena men här är en länk till länsstyrelsens hemsida. Sedan får man klicka sig fram via "Fredade områden på Gotland" och sedan på aktuellt vattendrag (vilket förutsätter lokalkännedom och/eller kartstudier) och får då fram en karta som den nedan. Det borde kunna lösas på ett mer användarvänligt sätt...



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar