Leta i den här bloggen

lördag 31 oktober 2020

Bretton 804


1952 började franska Bretton tillverka haspelrullar. Under femtio- och sextiotalen konkurrerade man med Mitchell mfl men sedan hårdnade konkurrensen och i början av nittiotalet upphörde tillverkningen. Modellen 804, en elegant rulle i mellanstorlek med snäckdrev i rostfritt stål och smidd mässingsbrons och den rostfria spolaxeln lagrad i två kullager, tror jag är årsbarn med mig, dvs från 1958.

Spolen är av plast och även backspärrsmekanismen är
tillverkad i plast och nylon vilket ger ett litet billigt intryck, särskilt jämfört med hur gedigna de övriga komponenterna är, men de verkar (med reservation för hur plastmaterial åldras) hålla. Själv minns jag från mina tidiga pojkår att franska leksaksbilar - väldigt fina - var av plast medan motsvarande från Tyskland och Storbritannien brukade vara av plåt eller gjutgods. Fast tidiga D.A.M. Finessa haspelrullar hade spole i "pansarbakelit".

Rullen levererades med två spolar. För att man lätt ska kunna skilja dem åt har vredet till slirbromsen olika färg.

Elegansen präglar såväl rullens exteriör som dess innanmäte. Det är svårt att sätta fingret på vad det är (je ne sais quoi, som fransoserna säger) men trots att konstruktionen är snarlik den i samtida rullar med snäckdrev så ser den här mekaniken slankare och mer... elegant ut.


Den smarta lösningen med en enda skruv som behöver lossas för att man ska kunna utföra en smärre underhållsservice kopierades av ABU när den första generationen Cardinal designades, men på brettonrullen är skruvskallen räfflad så att man normalt ska kunna öppna och stänga med bara fingrarna.


En ovanlig finess är att bygeln (även det utan verktyg) kan demonteras så att bara linföraren blir kvar. Resultatet blir en rulle med sk manuell pick-up.


Har man, som jag, en faiblesse för franska haspelrullar är en Bretton 804 definitivt värd att äga. Och att fiska med. Den mäter sig mycket väl med rullarna från Mitchell och Pezon & Michel (LuXor) och den fina snäckväxeln gör att jag nästan är beredd att de den försteg.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar