Leta i den här bloggen

måndag 12 juni 2023

Carcharodon carcharias

Jaws - eller Hajen som den hette när den visades på svenska biografer, är en film jag har blandade känslor inför. Detsamma gäller den roman med samma namn, författad av Peter Benchley, filmen bygger på. Än mer kluvna känslor än jag hade, eller utvecklade, författaren- När han skrev Jaws var han ännu ung, inte trettio fyllda, och hade tidigare varit talskrivare ät president Lyndon B Johnson. Boken gjorde honom rik och sedan utvecklade han ett samvete. Han kom att inse och våndas över att han genom sin bok - som till följd av Spielbergs film kom att få en enorm genomslagskraft - på lösa grunder demoniserat hajarna och särskilt vithajen.

Bortser man från sådana detaljer så är boken en förträfflig spänningsroman och filmen är, av många skäl, en en klassiker. I mitten av sjuttiotalet hade man inte tillgång till datoranimation och jurassicparkeffekter utan fick förlita sig på en mekanisk haj som spelade huvudrollen i filmen.

Det som fick mig att denna junimåndag erinra mig Benchleys bok och Spielbergs film är den här dokumentären från 1995 om vithaj i Medelhavet. Klart sevärd!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar