Leta i den här bloggen

lördag 25 februari 2023

NGT Profiler 60 QD

 

Det här med storleken på haspelrullar kan vara förvirrande. Visserligen finns det "vedertagna" benämningar men ingen "industristandard". Dessutom kan ju en rulles storlek mätas i flera olika avseenden som dess fysiska mått, hur mycket den väger och dess linkapacitet. Lägg till detta att två lika stora rullar kan vara väldigt olika starka, dels med avseende på vilken belastning stativ, spolaxel och drivlina klarar av och dels med avseende på slirbromsens kapacitet.


Sedan PE-linorna kom att dominera scenen har trenden här i landet varit mot små rullar och det är nu helt "normalt" att skruva en 2500-rulle på ett tvåhandsspö. Dessa små rullar är då fyllda med tunn PE-lina.



När jag, på sextiotalet, började fiska hade en normalstor haspelrulle en linkapacitet på 200 meter (eller mer) 0,30 mm monofil nylonlina. ABU:s Cardinal 66, som introducerades 1965, tog 200 meter 0,35 mm och den rullen, som vägde 385 gram, ansågs vara lämplig för allround haspelspinn efter arter som abborre, gös och gädda. 

För oss som föredrar att fiska med monofil nylonlina är det ett problem att spolarna på dagens rullar generellt har linkapacitet anpassad för PE-linor, dvs de rymmer inte tillräckligt med lina om man istället vill använda nylon.















Därför blev jag glad när jag hittade NGT Profiler 60 QD (som säljs av karpfiskebutiken.se). Exakt hur mycket lina den tar - uppgifterna på den extraspole som följer med avviker från informationen på såväl butikens som tillverkarens hemsidor - är oklart och eftersom jag själv spolar på från bulkspolar har jag ingen exakt uppfattning,  men den rymmer tillräckligt och är dessutom något lättare än mina gamla rullar. Gången känns fin,bygelmekanismen verkar förtroendeingivande och slirbromsen helt OK. Visserligen tror jag inte att den här kinarullen kommer att hänga med lika länge som cardinalerna gjort (vilken modern rulle gör det?) men för 499 kr framstår den ändå som ett vettigt köp (och just nu kan man köpa tre rullar till priset av två).

Ni som är insnöade på karpmete ser direkt att rulltypen är Mini Big Pit. QD står för Quick Drag vilket betyder att man inte behöver vrida särskilt mycket på bromsratten för att märkbart ändra inställningen på slirbromsen (så en viss varsamhet anbefalls).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar