Leta i den här bloggen

fredag 24 februari 2023

Ett tufft spö!

Carbon står det på spöklingan men den består huvudsakligen av glasfiber. Kolfibern har lagts till för ökad styrka och tålighet. Den finstilta texten ovanför Carbon uttyds low resin, dvs andelen fenolharts (plast) i klingan är låg (och fiberhalten hög.








Att välja spö kan man göra utifrån många olika preferenser. Enklast är att köpa det som rekommenderas av andra - fiskekompisar, fiskeinfluencers, butikspersonal eller reklam. Har man fiskat några decennier vet man förhoppningsvis själv vilka egenskaper man vill att ens spö ska ha.

Massiv glasfibertopp - känslig och mer eller mindre obrytbar vid normalt fiske.








Själv uppskattar jag att kunna lita på att mina fiskegrejor håller, såväl på kort som lång sikt. Det kan vara katastrof när en pryl ger upp under en fisketur och det är trist när man måste kassera ett spö eller en rulle efter bara någon eller några säsonger.

De trebenta spöringarna är monterade på klingan med underlindning, något man sällan ser numera.











Visst kan det vara läckert med ett superlätt och styvt grafitspö men lika läckert är det inte när en spröd spötopp till synes utan anledning går tvärt av, en holk spricker eller en klen spöring viker sig. Skulle det hända när man drillar sin drömfisk vore det en relativ katastrof.

Korkgrepp, rejält rullfäste av fujityp och en krokögla man kan använda utan läsglasögon och med köldstela fingrar.









Har man, som jag och många i min generation, lärt sig fiska med massiva glasfiberspön upplever man vilket som helst rörbyggt spö som mer än tillräckligt lätt och känsligt och skakar på huvudet åt fiskare som påstår sig inte kunna känna napp med sådan utrustning.

Sist men inte minst viktigt: Spöt är försett med en rejäl och tålig gummibutt i tjockänden.









Spön som det på bilderna är det nog få som skulle köpa men jag gillar det skarpt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar