Leta i den här bloggen

fredag 4 november 2022

En liten men viktig detalj

Kustfisket efter havsöring kallas ofta de tusen kastens fiske eftersom det kan vara väldigt glest mellanhuggen och bompass är vanliga. Naturligtvis kan man, de dagar allting stämmer och man är på rätt plats vid rätt tillfällen få uppleva en sk huggsexa, men på det stora hela taget är tålamod en viktig del i havsöringfiskarens mentala utrustning.



















Lika viktiga är koncentrationen - att inte stå och halvsova när det smäller - och noggrannheten. För det vore naturligtvis mer än värdelöst att ha satsat timmar och dagar för att sedan missa hugget när det kommer eller tappa fisken för att man slarvat med sin utrustning.

De vanligaste utrustningsslarven är dåliga knutar och nött lina. Det senare hänger samman med de många kasten. Ju fler kast man gör desto mer nöts linan mot stenar och annat. Den kan även försvagas när man drar loss bottennapp. Att kontrollera i vilken kondition de yttersta metrarna av linan är när man väl kommit hem eller när man ska ge sig ut är gott och väl om man inte får någon fisk. Annars bör man göra det betydligt oftare, dvs upprepade gånger under varje fiskepass.

Använder man, vilket jag gärna gör, genomlöpsdrag finns en lömsk fälla, nämligen att knyta linan direkt i en rund fjäderring. För det mesta går det väl, men risken finns att linan arbetar sig ned mot fjäderringens öppning där den kan skadas mot den ibland vassa metallen. Då är det faktiskt bättre att knyta kroken direkt i linan. Andra alternativ är en solid metallring mellan fjäderringen och linan eller en avlång fjäderring (se bilden ovan av vilken även framgår att det är enkelkrokar jag använder).











Vad gäller genomlöpsdragen har jag velat mellan att tackla upp dem hemma och att knyta på dem på plats men nu har jag fastnat för det senare. Visst, det tar kanske en minut att byta drag men de är så mycket behändigare att transportera utan tafs och krok. En liten ask eller påse med lekanden, krokar plastpärlor och vad man nu använder tar nästan ingen plats och det gör inte heller en liten spole med FC- eller monofil nylon i 0,40-0,45 mm. Ett halvdussin "nakna" genomlöpare ryms lätt i byx- eller jackfickan (eller vadarnas bröstficka). 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar