Leta i den här bloggen

torsdag 14 oktober 2021

Snaps och Gnosjö - två havsöringklassiker

Snaps är ett klassiskt havsöringdrag från Gladsax Fiske AB. Den här typen av drag - bestående av en tunn plåt med en blyvikt (nuförtiden oftast något blyfritt alternativ) kallas även blankdrag och andra drag av denna typ är Gnosjö och FIG Stripe.



På den tiden då kustfisket efter torsk var stort tillverkade  en rad olika firmor stora volymer sådana hör beten i  vikterna 28 och 40 gram av vilka det mest kända nog var Elbe Torsk.










För havsöringfisket är 20-grammarna de mest använda men även Snaps i 15, 25 eller 30 gram kan komma till pass beroende på vind- och djupförhållandena där fisket bedrivs.



Gnosjödraget kommer från FIG Sportfiske AB (tidigare Fiskeindustri AB Gnosjö och är något mer kompakt i designen än Snaps. Kastar och fiskar minst lika bra som kollegan från Gladsax och vilket man väljer (om man inte använder båda) är en smaksak



Märkvärdigare än så här behöver ett bra havsöringbete (för både Snaps och Gnosjö är riktigt bra och alltid med i toppen när erfarna havsöringfiskare listar sina favoritdrag) uppenbarligen inte vara och den enda "förbättringen" jag brukar göra är att byta ut trekroken mot en enkelkrok som jag monterar med ett lekande och en extra fjäderring (jag flyttar helt enkelt den främre ringen och sätter edan beteslåset direkt i hålet i plåten).

Såvitt jag vet är den här typen av drag en svensk specialitet och både tillverkas och fiskas (bara?) här i landet. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar