Leta i den här bloggen

tisdag 26 oktober 2021

Flugiga funderingar

Fiska med spö och med fluga som bete kan man göra på många olika sätt. Enklast är en fluga på en toppknuten lina på ett spö. Det kan vara en simpel nylonlina och ett lika simpelt teleskopiskt metspö eller en speciell tenkaralina och ett handgjort japanskt tenkaraspö. Eller så handlar det om ett traditionellt enhands flugspö med rulle och för överhandskast lämplig lina. 

Innan vi kommer in på traditionella tvåhandsspön för sk speykast finns nu en uppsjö av vad som kallas switchspön som är, mer eller mindre, lämpliga för såväl över- som underhandskast. Vidare har fluglinorna utvecklats så att det numera finns extremt korta sk klumpar (shooting heads) som får kastandet att mer påminna om det med spinn- och haspelspön. Slutligen kan man använda just sådana spön och lämplig kastvikt - sänke, dobb, plastkula, bombarda etc - och fluga som bete.

Och vad är en fluga? Minns ni den där May Fly-nymfen i gummi? Är den en fluga? Eller flugfiskar man inte längre om man står där i sin Harris tweedkavaj med sitt splitcanespö och sin gamla Hardy Viscount men i desperation knutit på ett litet mjukplastbete?

Förr, när allt var enklare, var gränserna mellan olika sätt att fiska mer klara men vi lever, på gott och ont, nu. Så jag frågar mig: Vad är flugfiske? Sedan frågar jag mig: Spelar det någon roll?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar