Leta i den här bloggen

onsdag 19 maj 2021

CT

Det där med ABU:s modellbeteckningar är en vetenskap för sig. Eller om det ens är vetenskap, för mycket med deras användande av siffror och bokstäver i olika kombinationer är så svårtillgängligt, motsägelsefullt och allmänt obegripligt att man kan undra om de inte ibland hittar på en beteckning på pin kiv och tänker: "Sug på den, rullnördar!"

6500C3CT Mag-Elite


En till synes så enkel sak som "CT" är, till exempel, svår att dechiffrera (och något facit tillhandahålls inte). Kanske ville de helt enkelt ge igen, rullmakarna i Svängsta, för visst måste det ha svidit litet när brittiska kustfiskeentusiaster tog fram bågfilarna och "moddade" sina Ambassadeur 6000 och 6000 C genom att helt rått såga bort linspridarmekanismen.

6500C3CT Elite


Det är absolut inget fel på linspridarmekanismen på en Ambassadeur, den är ett alldeles utmärkt stycke ingenjörskonst, men är man ute efter att kasta så långt som det bara går så är det enklare, billigare och framförallt mer effektivt att ta bort den än att försöka trimma den (med lättviktsdelar, kullager och esoteriska smörjmedel).

 

6500CT Rocket

Så ABU bet, efter ett tag, i det sura äpplet och släppte sedan en serie fabriksbyggda rullar utan linspridare. Den första serien har följts av flera men ingen har varit någon volymprodukt utan det rör sig, på det stora hela, om limited editions. Själv är jag rull- och kustfiskeentusiast men det tar emot för mig att sätta bågfilen i en fin rulle så jag har (hittills) inte själv moddat någon. Däremot har jag plockat på mig ett antal (3) ambor utan linspridare.















CT är den beteckning ABU valt för dessa ambassadeurer. Så långt som att CT anger att rullen saknar linspridare är allt klart, men vad står bokstäverna för? C brukar ju på ABU-språk betyda kullager och det är en möjlig tolkning (för jag känner inte till någon CT-rulle utan kullager). Men vad står då T för? Den vanligaste teorin är att T betyder Tournament. Alternativa uttydningar av C:t är Casting och Cage. Men allt är (och förblir antagligen) bara gissningar (som det kanske fortfarande sitter några gubbar i Svängsta och skrattar gott åt).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar