Leta i den här bloggen

måndag 13 januari 2020

Ett bra kastflöte

Saker som ALLTID bör finnas med i fiskeväskan (och de tar liten plats) är några metkrokar, några kluvna hagel, några sänken för bottenmete, tafsmaterial (dvs nylonlina) och någon slags kastflöte. Med dessa enkla medel kan man nästan alltid fånga fisk (och oftast mer fisk än vad man får med de många och dyra drag man släpat med sig...). Under mina utlandssemestrar har jag alltid studerat hur lokalbefolkningen fiskar och kunnat konstatera att så gott som överallt dominerar metet, dvs fisket med agn, över spinnfisket, dvs fisket med drag. Semestrar jag i Sverige är det tvärtom. Kanske är vi världens smartaste sportfiskare? Eller är vi de mest korkade?

Hur som helst, metegrejorna bör alltid  vara med. Bottenmete är oftast den mest effektiva metoden men flötmete är roligare. Både i bemärkelsen att det är skojigt och i bemärkelsen att det är något meditativt över att sitta och titta på ett flöte där det sitter i vattenytan.

Fiskar man med "vanligt" spinn- eller haspelspö, dvs ett jämförelsevis kort spö, är ett glidande kastflöte oftast att föredra. För att möjliggöra långa kast utan att man ska behöva använda tunga sänken är ett förtyngt flöte bäst. Det finns färdiga flytande bombardaflöten (bla Darts) att köpa och även Buldos klassiska plastcigarr är ett beprövat sådant flöte.



Mitt favoritkastfflöte är en kastdobb (Elbe Jupiter 25 gram) som jag modifierat genom att knipsa bort den ögla/märla som ursprungligen satt i toppen (den röda änden) med ett lekande och istället montera ett flötesglid i den tunga änden. Genom "pärlan" i flötesglidet träs linan och sedan klämmer fast ett lagom blyhagel i krokänden av linan och en stoppknut ovanför glidet. På motsvarande sätt kan man förbättra buldocigarren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar