Leta i den här bloggen

söndag 21 mars 2021

Helt jävla otroligt!

 

Chockad men in te ett dugg förvånad blir jag när jag idag  till mitt morgonte läser följande notis:

Storskaligt  strömmingsfiske  oroar

Det storskaliga svenska strömmingsfisket i Östersjön har ökat med 70 procent de senaste fem åren, visar statistik från Stockholms universitet.

Det är en oroande utveckling, säger Henrik Svedäng, marinekolog vid Stockholms universitet, till P4 Gävleborg. Om inga åtgärder vidtas finns enligt honom risk för att utvecklingen leder till att strömmingsbeståndet försvinner.

– Vi har sett det här hos torsk. När de är försvunna tar det lång tid innan de återkommer. Det kan få katastrofala följder, säger Henrik Svedäng till kanalen. (TT)

Varför inte förvånad? Jo, därför att det är så här våra valda makthavare - på såväl nationell som internationell nivå - alltid hanterat och förmodligen alltid kommer att hantera väl kända långsiktiga problem som inte yttrar sig genom att saker exploderar på gatorna i huvudstaden eller andra mer spektakulära sätt. Att fiskbestånden i Östersjön kraschat eller är på väg att krascha till, blanda annat, följd av överfiske har varit känt i decennier och så låter man det riktade industrifisket mot en av de viktigaste arterna öka med 70 % på fem år. Lika typiskt som vansinnigt. Och så beskärmar man sig över politikerförakt...

Något som inte ökat de senaste åren är konsumtionen av strömming. Här i landet. Som mat. Strömmingen är ju en fet östersjöfisk och alltså impregnerad med dioxin. Sådant ska man helst inte få i sig. Därför mals gissningsvis strömmingen till fiskmjöl som används till foder i bla fiskodlingar. Sedan kan man ju fundera över om det är fiskodlandet eller dioxinhalten i den odlade fisken som ökat parallellt med strömmingsfisket. Å andra sidan kanske man gör kattmat av den. 

Östersjön är körd och skulle de som makten haver lyckas göra något för att rädda klimatet skulle jag bli förvånad. På sikt spelar det ingen roll men det är ändå en smula ledsamt.

Solen skiner!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar