Leta i den här bloggen

lördag 10 augusti 2019

Rosendal - kort info

Norgesemestern bestod av en vecka i en hyrd stuga (hytte) i Rosendal i Kinnherad fylke vid Hardangerfjorden. Fjorden är Norges näst längsta och ligger i Vestlandet mellan Hardangervidda och Bergen, rakt västerut från Oslo. Det är således inte nordnorge vi talar om men ett glimrande och artrikt fiske står till buds. Från Stockholm handlar det dryga tolv timmar bakom ratten om man vill ta sig dit. Det är det utan vidare värt.

Stugan vi hyrde hörde till något som heter Rosendal Hyttetun. Den var funktionell och väl utrustad (badrum med WC och dusch, spis, kyl/frys, diskmaskin, TV, wifi) och tvättmaskin och torktumlare finns i ett förstugorna gemensamt utrymme. Vår vecka kostade (inklusive lakan/handdular och avstädning) strax under 6.700 svenska kronor, dvs ungefär (då vi var två personer) 480 kr per person och dygn. Båt finns att hyra men det gjorde vi inte då vi har en vän på orten som ställde sin båt till vårt förfogande.

I fjorden fick vi makrill, diverse gyltor och snultror, svart smörbult, knot, bleka och havsöring. Många många fler arter finns. Vi såg tumlare, som förvisso inte är fiskar men ändå roliga att se, flera gånger under veckan och späckhuggare har visat sig i fjorden. I närliggande fjällvatten fick vi öring och röding. I området finns flera små älvar (sk flomälvar) där man kan fiska lax. Detta kräver dock såväl statlig licens för sötvattensfiske som tillstånd av den som äger fiskerätten. 

För min del var det fösta gången jag fiskade i en norsk fjord. Jag har redan bokat en vecka nästa sommar...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar