Leta i den här bloggen

onsdag 13 december 2023

Opera

Opera är en märklig form av teater. För att markera hur bråttom det är kan en trio stå och sjunga i flera minuter om hur de måste skynda sig, verkligen måste, måste, måste skynda sig! Ge sig genast iväg! Skynda, skynda, skynda! Bråttom, bråttom, bråttom! Här är ingen tid att förlora, nej vi måste skynda! etc etc.

I operasalongen (eller hemma i favoritfåtöljen med lurarna på) kan man i lugn och ro njuta av skönsången, för det är ju ingen överhängande fara utan allt är bara skådespel. I verkligheten skulle naturligtvis ingen agera på ett så uppenbart löjligt sätt om fara hotade. Eller? Är inte hanteringen av klimatfrågan påfallande lik opera? Och förmodligen ungefär lika effektiv...


Saxat ur dagens AB:

"Mitt i allt detta finns nu en överenskommelse, presenterad av mötets ordförande, oljeshejken Sultan al-Jaber. Enligt denna uppmanas länderna världens länder för första gången till en övergång bort från fossila bränslen. Det blir alltså inget beslut om utfasning eller tydliga stoppdatum, vilket en del hade hoppats på före mötet. Det finns inga absolut krav kopplade till målen."

Wagners operacykel Niebelungens ring slutar med Ragnarök. Det lär bli så även med den nu pågående produktionen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar