Leta i den här bloggen

måndag 11 september 2023

Bra om C&R

Länsstyrelsen Gotland ska nu få litet beröm för vad de på sin (något svårnavigerade) hemsida skriver om C&R:

"Att släppa tillbaka den fisk man fångar har blivit alltmer vanligt inom sportfisket.

Det kan finnas flera anledningar till att en fiskare släpper tillbaka fångad fisk. Ibland är det ett personligt val med syfte att minska negativ påverkan på fiskbestånd, ibland görs det enligt lag eftersom vissa arter har ett minsta tillåtna längdmått (minimimått) som måste följas eller för att fiskarten man fångat är fredad under en viss tid på året. Oavsett om du väljer att släppa tillbaka din fångst eller om du är tvungen till det så finns det några enkla råd att följa som minskar påverkan på fisken.

  • Om du vet att du kommer att släppa tillbaka fisken ska du försöka att minimera tiden mellan hugg och håvning. Detta är särskilt viktigt om det är varmt i vattnet.
  • Havsöring som har lekt är extra känslig eftersom den har förbrukat mycket av sina näringsreserver under leken.*
  • Använd enkelkrok eftersom det minskar skador, är enklare och går snabbare att kroka loss fisken och att du då kan undvika att ta upp fisken ur vattnet.
  • Använd håv och då en håv med nät av gummi eftersom det skonar fiskens slemskikt.
  • Undvik om möjligt att ta i fisken. Ha alltid med dig en tång så att du kan kroka av fisken direkt i vattnet eller i håven.
  • Lyft helst inte fisken över vattenytan. Vill du mäta fisken så gör det i håven medan den befinner sig i vattnet. Ta inte upp fisken på land.
  • Om du vill ha ett minne i form av ett foto så se till att det går så snabbt som möjligt och ta helst ett foto av fisken i håven eller i vattnet. Om du lyfter fisken ovan vattenytan så se till att fiskens totala tid i luften är så kort som möjligt. Helst under 10 sekunder!"

Kanske kunde man, när man nu ändå måste ordna med nya skyltar vid stränderna, få med dessa väl formulerade råd? Kunde vi sedan få folk att sluta upp med att mäta, väga och fota sina fångster och att nypa in hullingen på sina enkelkrokar så funnes det inte mycket att tillägga.

*Det här är ju, strängt taget, inget råd utan en upplysning. Ska den omsättas i ett råd (handlingsdirektiv) så skulle det väl närmast vara att undvika fiske i fredningsområdena och i dessas närhet även en tid efter fredningstiden (när man kan förvänta sig att fisk som överlevt leken och åter vandrat ut i havet är frekvent förekommande).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar