Leta i den här bloggen

onsdag 14 september 2022

Färgfunderingar


De flesta bytesfiskar är mer eller mindre silverfärgade och blänker när solen träffar dess sidor. Hyfsat blanka drag i någon metallfärg är därför en bra utgångspunkt.





























Färgen på betet är något de flesta spinnfiskare funderar mycket över. Vilken betydelse har färgen? Och vilken färg är den bästa? En av min ungdoms hjältar - S - fiskade bara med ett drag, ett skeddrag i färgen S/G, dvs försilvrat på den ena sidan och förgyllt på den andra och ingen i viken drog så många och så stora gäddor som han gjorde. Detta tog jag till mig såtillvida att S/G fortfarande, ett halvsekel senare, hör till mina favoriter men även så att jag fick för mig (insåg är ett för starkt ord eftersom vi laborerar med en betydande osäkerhetsfaktor) att betets färg hör till det som har minst betydelse för framgång i fisket.

Tror man att rovfisken vill ha beten som liknar en viss bytesfisk är det rimligt att välja en färg som liknar fisken ifråga.


Numera vet jag att det finns ett antal tumregler för valet av betesfärg och här är det precis som med bibeln, dvs de är så motstridiga att man kan alltid hitta en tumregel som passar. Dessutom är det så, att det nästan alltid när det inte vill nappa, är en bra taktik att göra precis tvärtom. När det enligt vedertagen teori är så att en långsam hemtagning av betet är det som bör generera hugg kan det vara en vinstlott att chansa på snabb invevning och när ett blankt bete är vad experterna rekommenderar kanske ett matt eller till och med ett svart drag är rätt medicin.

Är man av uppfattningen att det absolut viktigaste är att rovfisken ser ens bete liksom om man bekänner sig till teorin att det är det avvikande som lockar till hugg är ett drag som det på bilden ingen dum idé.






Här är en bra artikel om betesfärger vid fiske med "svirvel" (drag) och här ett intressant blogginlägg om vad man egentligen kan veta om saken. Tänk bara på att det absolut viktigaste är att ha ett bete i vattnet, för det är bara där som någon fisk kan hugga på det. Därnäst på prioritetsordningen ligger att placera betet inom syn- och räckhåll för en, förhoppningsvis hungrig, fisk. Detaljer som hur draget ser ut och vilken färg det har kommer, det är i alla fall min uppfattning, långt ner på listan.

2 kommentarer:

  1. Jag hörde nyligen en interssant tanke kring betesfärg. Det brukar ju sägas att man vid fiske i mörker ska ha ett svart bete för bästa kontrast. Tanken som jag fann intressant var den att man även i mörker ska ha en färm som matchar det man vill efterlikna.

    Det var i det här klippet jag hörde det: https://www.youtube.com/watch?v=rDtNjCG5UYk

    SvaraRadera
  2. Logiken bakom den tanken är att nästan hur mörkt det än är så är himlen ljusare än vad det är i vattnet och att det är betets siluett mot natthimlen fisken ser. Tänker man ett steg längre inser man att alla drag som inte är transparenta, dvs oavsett färg, ger samma siluett.

    SvaraRadera