Leta i den här bloggen

fredag 13 april 2018

D.A.M. Quick Retro

D.A.M. Quick Retro 200


Det tyska företaget Deutsche Angegeräte Manufaktur stod en gång i tiden för (framförallt) haspelrullar av högsta tänkbara kvalitet. Sedan gick det som för nästan alla de stora gamla märkena, D.A.M. blev just bara ett varumärke. Ägarna av märket sökte, så som man numera gör, maximera sin vinst genom att använda varumärket för att sälja rullar tillverkade så billigt som möjligt i avlägsna låglöneländer med namnet som "garanti" för kvalitet. Det gick väl sådär. Det finns trots allt gränser för hur mycket, ofta och länge ens de mest godtrogna konsumenter låter sig luras.

För cirka tio år sedan beslöt de som då ägde varumärket D.A.M. att göra ett mer eller mindre seriöst försök att återkoppla till de gamla, fina, rullar som en gång i tiden skruvades ihop i (Väst-)Berlin. Exakt var dessa rullar tillverkades glider man på, men när man skriver "designed and engineered in Germany) så betyder det inte "made in Germany", den saken är klar. Dessa rullar, Quick 1000-4000, hade nio kullager och levererades i träschatull. Jag vet inte hur de sålde (och har aldrig sett någon i verkligheten) men några år senare kom en något mer budgetvänlig version av konceptet, nämligen D.A.M. Quick Retro. Jag har 200-modellen av den rullen. 



Likt förebilderna har dessa rullar stativ i aluminium och snäckdrev. De känns, som alla moderna rullar, fina när man "torrvevar". Retroserien har sex kullager. Vevknoppen är av någon slags hårt skumgummiliknande material. Rullarna är snygga (även om de varit mer stilrena utan förgyllningen på spolen som ser billig snarare än exklusiv ut).  Linuppläggningen är tät och hyfsat jämn. Även i övrigt fungerar rullen bra med moderna flätlinor, dvs har IAR, rejäl lintrissa och en bra slirbroms. Kort sagt ett ambitiöst försök men alla asiatiska lågprisrullar man sålt som D.A.M.-rullar under några decennier gör att jag inte rakt av känner samma förtroende förde här rullarna som jag gör för de som var "made in West Germany". På ungefär samma sätt som jag är misstänksam mot nya rullar om säljs under varumärken som ABU, Mitchell och Penn mfl. Men jag hoppas verkligen att D.A.M. Retro ska visa sig vara en rulle som lever upp till sitt namn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar