Leta i den här bloggen

söndag 9 juli 2023

Två små tidsmaskiner

När min mor föddes, för snart nittio år sedan, såg toppmoderna rullar ut som på bilden ovan. Till vänster en amerikansk levelwind (multiplikatorrulle) av märket South Bend och till höger en fransk haspelrulle av märket LuXor. Monofil nylonlina (som jag fyllt rullarnas spolar med) fanns då ännu inte att tillgå. Den höll man just på att uppfinna Inte heller hade man glasfiberspön. Glasfibern kom att utvecklas under andra världskriget. Linorna var spunna av material som bomull, lin eller silke och impregnerade på olika sätt (men ändå benägna att ruttna om de inte spolades av rullen och hängdes att torka i lösa slingor efter fisket). De vanligaste spömaterialen var splitcane (lamellimmad bambu) och stålrör.

Min mamma är inte ett dugg intresserad av fiske och än mindre av fiskeredskap men det är alltså hennes son. När det gäller redskapen har mitt intresse för länge sedan passerat nördnivån och jag ägnar mig åt sådana perversiteter som att faktiskt fiska med grejor som de på bilden ovan. Och spön av stål och bambu... Linor av det gamla slaget som fortfarande går att fiska med är emellertid så svåra att få tag på (och att betrakta som rena museiföremål) så där "fuskar" jag...

Men varför? Varför fiska med gammalt mög när jag har fullt moderna grejor? Tja, varför restaurerar och kör folk veteranfordon? Varför lajvar folk medeltid? Och varför fiskar folk med spö och rulle när det finns fisk att köpa i butiken? Kort sagt: Därför att det roar mig. Jag finner det intressant att själv uppleva hur det var att vara sportfiskare förr i tiden (dvs längre tillbaka än det dryga halvsekel jag själv har minnen av) och eftersom jag är nördigt intresserad av fiskerullar därför att det ökar min förståelse av hur de fungerar och hur de utvecklats.

Utifrån mina försök med rullarna på bilden ovan förstår jag, bland annat, vilken revolution det innebar för fisket med lätta beten när haspelrullen kom. Faktum är att på ett modernt UL-spö fungerar den gamla luxorrullen lika bra som en modern rulle. Däremot är det betydligt enklare att hantera en modern multirulle än vad det är att fiska med rullen på bilden som saknar såväl frikopplingsbar spole och kastbroms (centrifugal- eller magnetbroms) som slirbroms. Kastlängderna med den gamla rullen är begränsade och skulle man få på en rejäl fisk gäller det att hålla ett säkert grepp om veven och tungan rätt i mun. Men roligt är det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar