Leta i den här bloggen

tisdag 31 augusti 2021

Kopyto Relax 6´´

De tre vanligaste sätten att tackla en sextums Kopyto Relax. Överst med ett jigghuvud, i mitten med sk shallowskruv och stinger, nederst med en viktad offsetkrok.












Gummi (plast) är förvånansvärt tungt. En sextums (15 cm) sk shad av märket Kopyto Relax väger runt 30 gram. Obelastad. (Går man upp till storleken 8 tum (20 cm) väger gummifisken 85 gram.) För att man ska kunna fiska med den krävs åtminstone en krok och en del annat vilket snabbt blir åtminstone fem gram till. Med ett 20-grams jigghuvud blir totalvikten 50 gram. 15 cm är en i mitt tycke lagom storlek för gäddfiske och med vikter upp till ca 60 gram klarar man sig med en, i förhållande till det motstånd en gädda kan bjuda, inte alltför grov haspelutrustning. 

Relax är ett sk swimbait, dvs ett bete som är ägnat att tas hem som en, mer eller mindre horisontellt, simmande fisk. Utöver den rörelse den tvärställda stjärten ger så har hela betet, om det är tacklat på ett korrekt vis, en vaggande gång. Monterar man det snett eller så att det deformeras tillintetgör man detta. En viss noggrannhet krävs och det är att rekommendera att göra i ordning sina beten hemma, i lugn och ro och i god belysning.

4 kommentarer:

  1. Rödvit Relax Kopyto är en favorit som håller, år efter år.

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. Och med "håller" menar du att den "levererar"? För problemet med gummibeten och gäddfiske är ju att ett antal hugg tenderar att göra sopor av betena.

    Min favvofärg är papegoj (i mitten).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Exakt, levererar. Håller gör den väl varken bättre eller sämre än andra gummibeten.

      Radera