Leta i den här bloggen

söndag 15 januari 2017

Tips för nybörjare 1: Rulle

Informations- och konsumtionssamhället kan te sig överväldigande. Förr var det enklare att till exempel välja fiskeutrustning. Man gick in hos sport- eller järnhandlaren och köpte något ur det begränsade urval han erbjöd, ofta det som rekommenderades. Dagens utbud, särskilt om man börjar leta på nätet är närmast oöverskådligt. Så vad behöver man för att komma igång? 

Vad man behöver är naturligtvis beroende på vilket fiske man kommer att bedriva, men för de allra flesta så handlar det antagligen om insjöfiske efter våra vanligaste rovfiskar - gädda, gös och abborre. Bor man längs någon av våra kuster kanske man vill dra litet makrill eller försöka sig på att fånga en eller annan havsöring. Någon gör det kanske enkelt för sig och åker till ett fiskevatten med inplanterad regnbåge.

Lyckligtvis så har själva fisket faktiskt inte blivit mer komplicerat än vad det var förr, det bara förefaller så. Fiskarna är desamma idag som de var för femtio år sedan. Evolutionen har inte tagit något språng. Gäddorna har samma vanor nu som då och de har varken blivit större eller starkare. Alltså låter de sig fångas med i princip samma grejor och metoder nu som då.

Redskapen - spön, rullar, linor och beten - har naturligtvis utvecklats en del det senaste halvseklet men kanske inte så mycket som tillverkarna vill framställa det som. De fungerar på samma sätt idag. Som det är med det meta så fungerar dagens grejor litet bättre men håller sämre än gårdagens. nuförtiden gör man inte saker för att de ska hålla under ägarens livstid utan räknar kallt med att få sälja nytt inom en inte alltför avlägsen framtid och det oavsett om det gäller kylskåp, kläder eller fiskerullar.

Det allra enklaste (och billigaste!) är naturligtvis om man råkar ha ett spö och en rulle liggande någonstans. Eller om någon annan familjemedlem, släktning eller god vän har grejor som inte används. Det spelar ingen roll om de har några år (eller decennier) på nacken. Fungerar de så är de fullt användbara och faktum är att det gjordes riktigt bra fiskegrejor även förr. Framför allt så var de rejälare och lättare att serva och reparera än vad det mesta av dagens grejor är.

En gammal hederlig Abumatic, en sk inkapslad haspelrulle, är inget dumt sätt att börja. En mer användarvänlig rulle är svår att tänka sig och de abumaticrullar som under sextio-, sjuttio- och åttiotalen tillverkades i Svängsta är mer eller mindre outslitliga. Har eller hittar du en sådan så skruva isär den, gör rent delarna från intorkat fett och annan smuts, smörj upp den (rullfett och rullolja finns att köpa men annars fungerar vanligt smörjfett och den olja man möjligen har hemma). När du gjort detta så ska du ta bort eventuell gammal lina och byta ut den mot ny. Det ska du för övrigt göra oavsett vilken begagnad rulle du tänker använda. Vet du inte vad du ska ha så köp 0,30 mm monofil nylonlina.

Har eller hittar du en gammal öppen haspelrulle så gör du på samma sätt som jag beskrivit ovan. När det gäller smörjning av haspelrullar så är regeln att man använder fett till de invändiga delarna - drev och lager/lagringar - och olja till de utvändiga - vev, bygel och lintrissa. Skulle du hitta en gammal multiplikatorrulle (även kallad spinnrulle) så är mitt råd att låta den ligga. Det är säkert en bra rulle (särskilt om den har titeln Ambassadeur) men ingenting för nybörjare.


Andra ställen där man kan hitta begagnade rullar är second hand-butiker och loppisar. Där man man göra verkliga fynd. Den relativt moderna mitchellrullen på bilden, som när jag köpte den var närmast i nyskick men smutsig, köpte jag för tjugo kronor! Det tog mig kanske en kvart att få den i skick - dvs att göra ren den, smörja upp den och spola på fräsch lina - och linan kostade betydligt mer än vad rullen gjorde...

Köper man en ny rulle så är mitt råd att köpa en i mellanstorlek. Spolen bör rymma 150 meter nylonlina i dimensionen 0,30 mm. Det är fullt tillräckligt för det mesta fiske man kommer att ägna sig åt samtidigt som en rulle i den storleken inte är alltför tung och klumpig för det lättare fisket (efter tex abborre). Om man sedan ska använda 0,30 mm nylonlina eller något annat återkommer jag till. Vad jag definitivt rekommenderar om du ska köpa en ny rulle är att köpa en där minst en extra spole följer med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar