Leta i den här bloggen

måndag 5 december 2016

Daiwa GS9 - den äldsta haspelrullen som alltjämt tillverkas?

Jag har just beställt en Daiwa GS9. Inte för att jag behöver en till haspelrulle och definitivt inte för att jag behöver en sådan här best. För GS9:an är en rejäl pjäs som väger runt åtta hekto och vars spole rymmer över 200 meter 0,50 mm lina. Den är alltså avsedd för relativt tungt saltvattensfiske och skulle säkert funka perfekt om jag kom iväg till någon av de nordnorska fjordarna eller om jag åkte söderöver någonstans där man kan idka surffiske efter fiskar av grövre kaliber. Nu kan ju sådant komma att stå på programmet men något överhängande praktiskt behov av rullen har jag alltså inte. Å andra sidan så skulle jag ju kunna säga detsamma om många, kanske de flesta, fiskeprylar jag genom åren dragit på mig.


Bilden lånad från fishingmag.co.nz
Nå, vad var det då som utlöste mitt förvärv? Man skulle kunna kalla det för mitt fiskehistoriska intresse, för den här rullen började tillverkas (i Japan) 1977 (alltså kort efter att Daiwa lanserat sina banbrytande moderna haspelrullar med utanpåliggande spole) och tillverkas fortfarande (i Malaysia) i exakt samma utförande. Jag har för mig att den under en tid tillverkades i Sydkorea. I 39 år har modellen alltså varit i kontinuerlig produktion och eftersom den fortfarande efterfrågas så finns det hopp om att den kommer att förbli det under överskådlig tid.

Rullens främsta kvalitet är dess stryktålighet. Ett rejält hus gjutet i aluminium i vilket kraftiga drev, två kullager, en rostfri spolaxel och i övrigt ett minimum av delar gör att det inte är mycket som kan gå sönder eller krångla och att det är synnerligen enkelt att serva rullen. Med andra ord ett fullkomligt otidsenligt koncept eftersom rullar nuförtiden ska bestå av så många delar, särskilt kullager, som möjligt och vara om inte omöjliga att skruva isär för en amatör så i alla fall omöjliga att sedan sätta ihop igen. Dessutom ska de helst inte hålla alltför länge.

En artikel om rullen kan läsas här.

Så att en sådan dinosaurie till rulle alltjämt tillverkas måste ju uppmuntras! Och nu har alltså jag dragit mitt lilla strå till stacken. Jag misstänker att GS9:an är den äldsta haspelrulle som fortfarande är i reguljär produktion. Jag vet att ABU sålde verktygen för att tillverka Cardinal 33:an till Japan och att det därifrån med jämna mellanrum släpps olika begränsade upplagor av den rullen (som ju är några år äldre) men där handlar det ju mera om samlar- och entusiastprojekt så det vet jag inte om man riktigt kan räkna. GS9:an hittar man enkelt på nätet. Särskilt dyr är den inte heller så behöver man en pålitlig fiskekompis till riktigt tungt fiske så kan man ju välja mellan en GS9 eller en Shimano Stella eller Daiwa Saltiga för mer än tio gånger så mycket pengar. Fast då får man ju några extra kullager och en del annat lull-lull.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar