Leta i den här bloggen

söndag 18 februari 2024

Gamla favoriter 24: Heddon Lucky 13

 



Ytbeten är ingen ny uppfinning. Ett av de äldre är den amerikanska basswobblern Heddon Lucky 13 som i Sverige gjort karriär som gäddbete. 

I början av det förra seklet tillverkades Lucky 13 (som började säljas 1921) och dess föregångare, Wiggle King, (som introducerades 1908) av trä men hittar man idag en sådan träwobbler är den en antikvitet som man bör tänka sig noga för innan man fiskar med. När man tänkt färdigt kan man köpa en nytillverkad i plast, antingen för att ersätta den förlorade eller söndertuggade dyrgripen eller (om man varit smart) för att fiska med i stället för att äventyra dyrgripen.

Jag skrev ytbete och som ett sådant, närmast som en popper, kan man fiska Lucky 13. Väljer man att veva hem den i jämn fart dyker den ner ungefär en halvmeter.

Wobblern är ca 95 mm lång och väger 18 gram vilket innebär att det är vad som förr kallades Fiske 2-grejor snarare än de tyngre utrustningar som används i det "moderna" gäddfisket som gäller.













Namnet lär Lucky 13 ha fått efter ett osannolikt lyckat provfiske. Vilken betydelse turen har i fisket kan man diskutera, men man ska ju inte vara vidskeplig. Är man det så drar man sig nog för att fiska med en wobbler märkt "13"..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar