Leta i den här bloggen

torsdag 21 juli 2022

Välljud

Finns det, för en sportfiskare, något ljud man hellre vill höra än det slirbromsen ger i från sig när en stridbar fisk drar ut lina? Det ljudet är ingen självklarhet. Bortser vi från det förbehållet att man för att få njuta av det först måste lyckas få en fin fisk att nappa så är det ju så, att slirbromsen i sig är i princip ljudlös. För att den ska generera det knarrande ljud vi eftertraktar måste rullens konstruktör lägga till en knarrfunktion. 



Min första egna haspelrulle var en ABU 333. Den har samma konstruktion av slirbromsknarren som ABU 444A och de tidiga cardinalerna och det är den i mitt tycke kanske mest välljudande slirbroms som finns. Att jag skriver kanske beror uteslutande på den franska kusthaspeln Bretton 809 med sin "ringklocka".



Konstyrktionen är enkel. Eftersom rullen är bakbromsad roterar spolaxeln när fisken drar ut lina. På axeln sitter ett kugghjul av nylon. På vevhusgavelns insida sitter en bit pianotråd som ligger an mot kugghjulet och när axeln roterar knäpper mot detta. Gavellocket fungerar som locket på en gitarr och förstärker ljudeffekten. Ett ljud som åtminstone jag aldrig tröttnar på att höra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar