Leta i den här bloggen

måndag 21 oktober 2019

Är ismete sportfiske?

Det gamla fina fisket med angeldon anses inte vara sportfiske, förmodligen för att man inte använder spö (eller så har det med att grejorna är billiga och håller i en evighet att göra för sådant verkar vara anatema för det sportfiskeindustriella komplexet). Själv har jag heller aldrig betraktat angelfisket som sportfiske men då mest beroende på att man använder flera redskap per fiskare och dessa alltså fiskar mer eller mindre passivt. Riktigt illa var det på den tiden man använde gäddsax istället för krok.

Nu verkar angelfisket ha ersatts med sk ismete som, efter vad jag har förstått, är samma sak men med angeldonen utbytta mot korta spön med rulle som står i någon form av hållare vid hålet, men antalet redskap per fiskare är detsamma som vid fiske med angeldon. 

För, när Sportfiskarna höll sig med (och till) etiska regler för det som kallades sportfiske löd en regel "Sportfiskaren ska hantera de använda redskapen på ett sportfiskemässigt sätt och eftersträva principen en fiskare - ett spö - en lina". Den något krystade formuleringen med sitt "eftersträva" var den kompromiss man gjort för att kunna inkludera trollingfisket och det moderna metet i sportfisket. Även om jag personligen upplever att det blir knepigt, såväl sportfiskemässigt som praktiskt, att hantera fler än ett spö samtidigt, så har jag svårt att se hur ett fiske där en fiskare samtidigt fiskar med ett halvdussin eller fler spön kan anses vara en form av sportfiske. Det går att ismeta aktivt, med ett spö, på samma sätt som man bedriver pimpelfiske och det är naturligtvis sportfiske. 

Absolut förkastligt, ur alla aspekter, är naturligtvis den avart av ismete där fångsten inte tas  till vara (dvs C&R) utan där syftet endast är att tvinga upp de krokade fiskarna på isen och i den kalla, torra, luften för vägning, mätning och fotografering för att fiskaren ska få känna sig duktig.

Men hur ser Sportfiskarna på saken? Kommer det kanske snart ett Pike Fight Winter med fyrhjulingar dragandes ismetepulkor med ekolod och en massa häftig (dyr) utrustning och förbundet som medarrangör? Det förefaller mig troligare än ett avståndstagande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar