Leta i den här bloggen

måndag 30 juni 2025

Shrödingers strömming?

Jag vet för litet. Så mycket vet jag. Att vara medveten om att man inte vet allt och att man sällan vet tillräckligt är en viktig vetskap och manar till ödmjukhet. Ju mer jag lär mig desto mer medveten blir jag om hur mycket det är som jag inte har någon aning, för att inte tala om kunskap, om. Det hela är ungefär som fransk grammatik. Den är logisk och enkel, åtminstone tills man blir medveten om att de flesta verben är oregelbundna. Eller som med juridik. Nästan alla som läst översiktskursen om 10 högskolepoäng - propen, jöken eller jiken, kärt barn har många namn - tycker sig kunna det mesta men de betydligt färre som tar examen i ämnet känner sig betydligt mer osäkra. Det är litet som Dünning-Krügereffekten fast tvärtom. Själv tog jag min examen i juni -82 och har sedan dess arbetat heltid som jurist. Så nu vet jag nästan ingenting, men det är jag i alla fall medveten om.

Fransk grammatik och svensk juridik är väl avgränsade kunskapsområden och all relevant information är känd och finns tillgänglig. Värre är det med, till exempel, Östersjön. Vi vet var den ligger, hur djup den är och annat sådant men när det handlar om hur den fungerar blir det snabbt, åtminstone för mig, uppenbart hur otroligt litet vi faktiskt, med någon rimlig grad av säkerhet, vet.

Ta det här med Sillgrisslorna, de som häckar på Stora Karlsö utanför Gotlands västkust. Jag vet inte mycket om dem annat än just det och att de lever på sill (som ju är de fångar den kallas strömming) och skarpsill. Jag känner även till (eftersom jag läst det på WWF:s hemsida) att sillgrisslan är en sk indikatorart vilket betyder att det vi lär oss om dem säger mycket om hur Östersjöns miljö och särskilt havet runt Stora Karlsö mår. Att Östersjön mår för j*vligt illa och att strömmingen är mer eller mindre utfiskad, det vet jag också. Bland annat eftersom jag läst om det på WWF:s hemsida, tex: "I takt med att fisket av strömming fortsätter på ohållbart höga nivåer hotas hela Östersjöns ekosystem". Alltså borde sillgrisslorna ligga rätt skrynkligt till. De är ju en indikatorart. Men kollar jag på WWF:s hemsida hur det står till med den saken så lyser det grönt. Nemas problemas.


 

 
 Så, i vart fall i min något enkelspåriga och fyrkantiga hjärna, är det någonting som inte stämmer. Att Östersjön är döende och att strömmingen är mer eller mindre utfiskad vet jag, dessbättre, av egen erfarenhet och inte bara utifrån vad jag läst mig till. Jag har ju, trots allt, ägnat en betydande del av min fritid de senaste dryga femtio åren åt att fiska i vårt innanhav. Så det jag lägger min panna i djupa veck över är vad - vilken kunskap - som ligger till grund för att utnämna den strömingsberoende men tydligen i högönsklig välmåga levande sillgrisslan, särskilt dess koloni på Stora Karlsö, till en indikatortart och att det vi lär oss om dem säger mycket om hur Östersjöns miljö och särskilt havet runt Stora Karlsö mår. Vore det så borde det ju utifrån vad vi kunnat iaktta om sillgrisslorna leda till slutsatsen att Östersjöns miljö och särskilt havet runt Stora Karlsö mår utmärkt. Att det är grönt ljus. Nemas problemas! Och eftersom grisslorna i princip livnär sig på strömming borde, rimligen och enligt all logik, detsamma gälla strömmingen. I Östersjön och särskilt havet runt Stora Karlsö.

Jag vet inte, men jag vet tillräckligt för att inse att det är någonting som inte stämmer. Nämligen att det inte kan vara rimligt att utifrån hur sillgrisslorna mår sluta sig till hur Östersjön mår OM strömmingen är motorn i Östersjöns ekosystem OCH vad sillgrisslan lever av i en verklighet där strömmingen är mer eller mindre utrotad men sillgrisslan ohotad.

Kanske någon som vet ännu mindre än vad jag gör kan upplysa mig? Någon som vet tillräckligt för att begripa att mer kunskap krävs har dragit igång ett intressant projekt för att klura ut vad det är sillgrisslorna (uppenbarligen) äter. Kanske kommer det att visa sig att strömmingen inte alls är utrotningshotad utan bara gömt sig i de svårtrålade vattnen runt Stora Karlsö? Enligt legenden var det ju där ett av Valdemar Atterdags med skatter nedlastade skepp förliste i juli 1361 så strömming vore ju inte den första silverskatten i dessa djup.

Men. mittåt, det kan inte vara på två sätt samtidigt. Det ska bli intressant att se vad segeldrönaren avslöjar. 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar