Isfiske, eller pimpel som det hette förr, har aldrig riktigt varit min grej men jag äger såväl isborr som skrylla och har deltagit i en (1) pimpeltävling. Däremot ägnar jag mig så ofta tillfälle erbjuds åt UL-fiske. Det traditionella svenska pimpelfisket är till stor del inriktat på tävlingsfiske men på senare tid har ismete efter gädda slagit ut det klassiska fisket med angeldon och det har parallellt med detta vuxit fram ett isfiske (pimpelfiske, om man så vill) med mer av specimenkaraktär än det tävlingsfiske som handlar om att dra upp flest tusenbröder (som sedan blir minkföda eller något annat liknande).
Detta "moderna" pimpelfiske bedrivs med annan utrustning än tävlingsfiske. Här är det korta - en till två fot - spön med pyttesmå (vanligen) haspelrullar som gäller. Dessa rullar kan även användas till UL-fiske men de rullar som säljs som isfiskerullar är oftast av tämligen låg kvalitet (och det även om de säljs som märkesprodukter). Dessa rullar är naturligtvis tillverkade i Kina. Väljer man att istället köpa no-name UL-rullar som de på bilderna från någon av sidorna för kinaimport kan man för samma peng som man får betala för en "isfiskerulle" som fungerar helt OK även till UL-fisket.
Vill man vara på den säkra sidan och köpa en kinarulle som någon annan letat fram och satt sitt namn på (och som är en mycket bra rulle) så är min stående rekommendation Fladens Furvux UL 800. Den rullen är väl värd den halva tusenlapp den kostar men för samma peng får men drygt tre eller knappt fyra rullar som de på bilderna ovan.
En rulle av den här kalibern och ett litet längre isfiskespö är en perfekt utrustning för den fiskeform jag kallar VSBP - vanligt simpelt bryggpimpel - vilket kan bedrivas efter all småfisk - abborre, mört, stensnultra, hornsimpa, smörbult etc - som kan finnas intill eller under bryggor och vid pirar. Det är även en lämplig utrustning, liksom en bra form av fiske, när man vill lära ett barn att hantera spö och rulle. Att man eliminerar de problem som hänger samman med kast gör det lättare och att man nästan alltid får napp gör det roligare för den juniora fiskaren.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar