"Haspelspinn" kom att bli en stor sak under femtiotalet och AB Urfabriken i Svängsta, som då var en framgångsrik tillverkare av multiplikatorrullar och annan sportfiskeutrustning mötte till att börja med marknadens efterfrågan på haspelrullar genom att under sitt varumärke Record sälja olika modeller tillverkade i Schweiz och Italien. Parallellt med detta arbetade man med att ta fram en egen haspelrulle och 1955 kunde man introducera ABU 444.
Modellen blev mycket populär och genomgick under det första decenniet en rad, främst kosmetiska, förändringar. Den första versionen, lackerad med en blågrön hammarlack, följdes av bla en helsvart version. Efter ett decennium kom så Cardinal 66, följd av sina syskon 44, 77 och sladdbarnet 33) och samtidigt fick 444:an en rejäl ansiktslyftning och modellnamnet 444A.
Exteriört var den mest framträdande förändringen att ABU 444A fick samma färgschema - grönt vevhus och gräddvit spolkåpa - som cardinalserien. Från 444:an "ärvde" cardinalrullarna slirbromskonstruktionen med det ergonomiskt placerade reglaget och 444A fick nu samma bromsratt som Cardinal.
Mindre iögonenfallande var att ABU 444A, precis som Cardinal, fick en derinlagrad, roterande, linförare.
ABU 444A var - och är - en alldeles utmärkt rulle som sålde bra ända fram till det att Daiwa i mitten av sjuttiotalet genom sin silverserie revolutionerade synen på hur en haspelrulle skulle se ut och tillverkningen av ABU 444A gick i graven med decenniet.
Själv fiskar jag gärna med en ABU 444A som är den i mitt tycke kanske snyggaste haspelrulle ABU tillverkat. Den gör sig väldigt bra under korkgreppet på mitt favoritmetspö. Jag älskar ljuden från backspärren och slirbromsens knarr - ljud som förflyttar mig till en tid då mycket var bättre.