Leta i den här bloggen

måndag 26 augusti 2019

Hopp?

Det sägs att hoppet är det sista som överger människan. Det är naturligtvis inte sant. Vore det sant så skulle vi inte ha ett ord för hopplöshet. Men det har vi.

Ändå... Hur hopplös vår Östersjös situation än ter sig så vill man (i alla fall jag) ju hoppas och när jag på radionyheterna hörde att övergödningen börjat miska så... Och så hade vi ett fint abborrfiske i helgen, så kanske, trots allt?

lördag 24 augusti 2019

2525

Många är, i dessa klimatångestens dagar, oroliga för om Jorden ska klara sig. Ni kan sluta noja. Dinosaurerna dog ut utan att jorden brydde sig. Torsken är nästan utrotad men det påverkar inte planeten. Inte heller får norhörningarnas utdöende planeten att sluta snurra.

2525 är alldeles om hörnet. Visst, vi människokryp kan tycka att femhundra år är en oändlighet med i universum är det knappt ens en blick. Troligen - förhoppningsvis - är mänskligheten då ett minne (?) blott men Jorden är jag inte orolig för.


https://www.youtube.com/watch?v=zKQfxi8V5FA

onsdag 21 augusti 2019

Fisklikt?

Det klassiska skeddraget kallas också för blänke. På tyska används ordet blinker. Ett av skeddragets karaktäristika är alltså att det blänker, precis som en mört eller löja gör om ljuset faller rätt. 



Så länge åtminstone jag kan minnas har man vid sidan av de metallblanka dragen använt målade sådana. De målade dragen blänker mindre men liknar, åtminstone för oss människor, en fisk bättre. Eller så är de bara målade i en färg, tex rött, som tros attrahera fisken.



De omålade dragen fungerar och frågan är om en mer konstfärdig utsmyckning spelar någon roll, dvs om den ökar dragets förmåga att locka fisk till hugg. Själv lutar jag åt teorin att skeddrag fungerar som sk attraktorbeten, dvs de får en fisk att hugga reflexmässigt och utan att mer ingående studera draget. För gjorde den det skulle den, rimligen, se att det inte är en riktig fisk. Så en blank metallbit fungerar lika bra som en med ett hologram av en fisk. 



Vill man lura en mer eftertänksam och kritisk fisk är nog mete modellen. Eller kanske spinnfiske med tacklad betesfisk. Det finns metoder, tex sink and draw, som är mellanting mellan mete och spinnfiske. Effektivt men något krångligare än att snäppa fast en plåt- eller plastbit i beteslåset. Vill man få fisk så kanske man ibland får göra avkall på bekvämligheten...

tisdag 20 augusti 2019

sportfiskeforum.se


Det verkar som om vi får fortsätta på sportfiskeforum.se ett tag till. Häng gärna på, det är ett trevligt ställe att hänga på och ställ också upp i vår veckotävling!

Sportfiskeforums veckotävling och Årets Fiskare 2019

Veckotävlingen

1. Tävlingsperioder är varje kalendervecka (tex v 41 2018, 8-14/10). Tävlingsfiske får ske under (högst) två, valfria, dagar under perioden.
2. För att delta i veckans tävling anmäler man sig här INNAN man börjat fiska. I anmälan ska anges vilken dag eller vilka dagar man avser att tävlingsfiska. Ska man fiska under två dagar kan man anmäla dem en i taget. Om färre än två deltagare anmäler sig och fiskar ställs veckans omgång in.
3. Resultat postas här senast kl 24.00 söndagen (under tävlingsperioden).
4. Man fiskar var och hur, så länge det är att betrakta som sportfiske, man vill.
5. Poäng erhålls enligt följande: Varje under de två anmälda dagarna fångad art ger tio poäng, varje fångad fisk ger en poäng (dock max tio fiskar av samma art). 
Regelrevisioner/tillägg:
190506, tillägg till regel 1: Kristi Himmelsfärdsdag - den första metardagen - är det fritt fram att tävlingsfiska om man då metar. Den som metar denna dag har alltså ytterligare två möjliga tävlingsdagar den omgången.

Årets Fiskare
6. I sammandraget (Årets fiskare) erhålls för varje deltävling poäng beroende på placering och i förhållande till antalet tävlande. OM, tex, det är fem som tävlar en viss vecka får vinnaren fem poäng, tvåan fyra poäng osv. Delade placeringar ger delade poäng så om de övriga tre delade tredjeplatsen delar de också på 3+2+1=6 poäng, dvs får två poäng var. Skulle en tävlingsomgång ställas in pga för få deltagare enligt p 2 ovan men har någon ändå anmält sig och genomfört ett eller två pass erhåller denne i sammandraget ett poäng per pass.
7. Årets Fiskare gäller naturligtvis hela året men är även uppdelad i fyra deltävlingar omfattande respektive det första, andra, tredje och fjärde kvartalet.


torsdag 15 augusti 2019

Gulp! fungerar!

 En erfarenhet jag tog med mig hem är att Gulp! faktiskt fungerar, dvs även som agn för mete. I vart fall på gylta. Gyltorna är fiskvärldens kanske mest utstuderade agntjuvar. Tänk dig mört som vittjar dina maskagnade krokar när du metar abborre. Föreställ dig sedan samma sak upphöjd i tio. När vi agnade med räka fick vi åter krokar med tomma skal... Men små bitar av Gulp! på de minsta krokar vi kunde hitta i våra väskor fungerade.

En ny Plucky?

När jag var grabb fanns det en liten ledad gummiwobbler som hette Plucky. Den ansågs vara oerhört naturtrogen och fisklig och skattades därför högt. Visserligen tog vi de flesta abborrarna på spinnare som Droppen och Reflex, men Plucky hade ändå stjärnstatus. Hade man en så var man rädd om den (dvs vågade knappt fiska med den). För den var inte direkt billig.

Nyligen hittade jag en liten ledad hårdplastwobbler från Savage Gear Strike Pro som fick mig att minnas Plucky. Den är otroligt fint gjord och det ska bli spännande att testa den med UL-spö, kanske redan i helgen.

Förmodligen är det inte en, eller heter numera inte, wobbler utan ett sk crankbait... Skit samma. Vad den heter vet jag inte men jag tänker kalla den "Plucky".

BTW så är det förmodligen en utgången modell för jag kan inte hitta den på SG:s hemsida (och jag hittade den i en fyndlåda).

edit. EG-081AJ(F) är tydligen namnet på wobblern. Ännu ett skäl att kalla den "Plucky".


onsdag 14 augusti 2019

Varför?

Varför fiskar jag? Frågan är berättigad. Mitt fiskeintresse tar en stor del av min lediga tid i anspråk och jag lägger även en hel del pengar på det. Dyrare mat än den fisk jag fångat själv äter jag sällan eller aldrig. Å andra sidan så tar det lika mycket tid och kostar minst lika mycket att, till exempel, spela golf. Det vet jag för jag har gjort även det i rätt många år och då fick jag aldrig någon fisk med mig hem...



Något bra svar, annat än att jag gillar det, har jag egentligen inte. Och det är inte att fånga fisk utan att fiska jag gillar. Jag trivs med att vara ute med ett spö i näven och helst på vackra platser. Måste jag välja mellan en trist miljö där jag garanterat får napp och en vacker plats där det är glest mellan huggen väljer jag det senare.



Fiskade jag från båt skulle jag få mer fisk, särskilt om jag använde ekolod och andra hjälpmedel, men jag trivs bättre med att fiska från land. Att till varje pris få fisk är, som sagt, inte grejen. Inte för mig i alla fall. Inte så att jag inte går in för att få fisk. Tvärtom, jag gör mitt yttersta när jag är ute för att få något på kroken men är lika nöjd när jag kommer hem efter en dag vid kusten (eller var jag nu varit) tomhänt.

tisdag 13 augusti 2019

Illa!

Ibland finns det helt enkelt inget utrymme för klantigheter. Då händer de.

https://www.sportfiskarna.se/Om-oss/Aktuellt/ArticleID/7663

Att länsstyrelsen går med på att dammar anläggs eller renoveras i ett viktigt reproduktionsvatten för havsöringen utan att vandringsväg saknas är inte klantigt. Det är antingen inkompetent eller illasinnat och de som är ansvariga för ärendets handläggning bör skiljas från sina tjänster.

En fin fångst


Ingen stor fisk, ingen märkvärdig kamp, men ändå en fin - för att inte säga vacker - fångst var den pigga öring jag tog i ett fjällvatten (egentligen en vacker kraftverksdamm) en bit ovanför Rosendal för en vecka sedan. 

söndag 11 augusti 2019

Ett billigt trick



Inför det stundande höstfisket på gädda kan jag presentera ett lika billigt (!) som osvikligt tips för att göra dina beten mer lockande. Alla stora gäddor är, som bekant, av honkön. Lika känt ät den lockelse röda prislappar, dvs sk realisationer, utövar på kvinnor. Lägger man ihop dessa kända fakta så ter det sig självklart att förse sina wobblers och drag med en lämplig röd lapp. Sedan gäller det att man har sett över slirbromsen, kollat linans skick och slagit nya knutar för nu blir det åka av!

lördag 10 augusti 2019

UL regerar!

Det var litet festligt att se vilka grejor andra fisketurister bar på under vår norgevecka. Genomgående rejäla don och jag och Håkan fick en del undrande blickar när vi kom med våra UL-spön Faktum är att UL-grejorna var de jag använde mest och hade roligast med under veckan. Till fjällfisket efter öring och röding var de självskrivna och häftigare fiske än makrill på UL är svårt att hitta. Som bonusfisk fick jag en fin havsöring på runt kilot (som fortfarande simmar i fjorden).


En Daiwa SS Tournament 700 med 0,14 mm nylonlina på ett 5´6´´ Kinetric Godspeed UL-spö



Håkan ägnade stor del av sin fisketid åt att med sitt UL-spö plocka diverse snultror, gyltor och bultar, dvs vad som nu kallas LRF. Visst, ska man ut och brotta upp riktigt stora fiskar ur fjordens djup så behöver man grövre don, men annars kan man utan vidare sysselsätta sig och ha ett synnerligen givande fiske hela semestern med bara UL-grejorna.

Rosendal - kort info

Norgesemestern bestod av en vecka i en hyrd stuga (hytte) i Rosendal i Kinnherad fylke vid Hardangerfjorden. Fjorden är Norges näst längsta och ligger i Vestlandet mellan Hardangervidda och Bergen, rakt västerut från Oslo. Det är således inte nordnorge vi talar om men ett glimrande och artrikt fiske står till buds. Från Stockholm handlar det dryga tolv timmar bakom ratten om man vill ta sig dit. Det är det utan vidare värt.

Stugan vi hyrde hörde till något som heter Rosendal Hyttetun. Den var funktionell och väl utrustad (badrum med WC och dusch, spis, kyl/frys, diskmaskin, TV, wifi) och tvättmaskin och torktumlare finns i ett förstugorna gemensamt utrymme. Vår vecka kostade (inklusive lakan/handdular och avstädning) strax under 6.700 svenska kronor, dvs ungefär (då vi var två personer) 480 kr per person och dygn. Båt finns att hyra men det gjorde vi inte då vi har en vän på orten som ställde sin båt till vårt förfogande.

I fjorden fick vi makrill, diverse gyltor och snultror, svart smörbult, knot, bleka och havsöring. Många många fler arter finns. Vi såg tumlare, som förvisso inte är fiskar men ändå roliga att se, flera gånger under veckan och späckhuggare har visat sig i fjorden. I närliggande fjällvatten fick vi öring och röding. I området finns flera små älvar (sk flomälvar) där man kan fiska lax. Detta kräver dock såväl statlig licens för sötvattensfiske som tillstånd av den som äger fiskerätten. 

För min del var det fösta gången jag fiskade i en norsk fjord. Jag har redan bokat en vecka nästa sommar...

Bilder från Norge





























Bloggen har haft semesteruppehåll. Semestern har tillbringats i Norge, närmare bestämt i det trevliga lilla samhället Rosendal vid Hardangerfjorden. Mer om detta följer. Här kommer några vykort.