Innan vi fördjupar oss i flötmetets mysterier kan det vara lämpligt att vi gör klart för oss vad ett flöte är. Få om ens något av sportfiskets parafernalia - inte ens dragen - uppträder i så många olika skapnader som just flötet. Många av dessa för intill förväxling lika medan andra knappt företer några likheter. En genomskinlig plastkula är ju inte påfallande lik en peacock waggler och inget av dessa flöten är snarlikt den päronformade, oftast röd/vita, variant som svensken i gemen tänker på när han hör ordet flöte. Räknar vi sedan in kastdobbar, bombetter, bomdardor och allt vad de kallas i flötefamiljen så är det inte ens längre säkert att de flyter...
Så, varför alla dessa olika flöten? Det korta svaret på den frågan är att de är avsedda att fullgöra olika uppgifter i olika situationer. Vill man meta gädda med en mört på något hekto som agn så bör man välja ett annorlunda flöte än om man försöker få löjor att nappa på små degkulor. Och även om man är ute efter samma slags fisk och använder samma sorts agn ser kravspecifikationen för flötet annorlunda ut beroende på om det handlar om korthållsfiske med toppknuten lina eller distansfiske med kastspö, fiske i stilla eller strömmande vatten, fiske på grunt eller djupt vatten med många fler variabler som det här skulle föra alldeles för långt att räkna upp.
Vilket av alla de flöten som står till buds man ska välja beror på vad man ska använda det till, eller rättare sagt vad man vill att flötet ska fylla för funktioner. För ett flötes uppgift är långt ifrån bara att guppa i vattenytan och ibland ska det inte ens göra det. För att ytterligare komplicera metarens tillvaro är många av de krav han ställer på sitt flöte motstridiga så valet blir, i bästa fall, en begåvad kompromiss. För att göra detta val krävs kunskap och erfarenhet. Erfarenheten kan jag inte hjälpa till med, den måste man skaffa sig själv, men några ord på vägen ska jag försöka att bidra med.
Mete (liksom annat sportfiske) handlar om att presentera ett bete för fisken på ett sätt som får fisken att ta detta i munnen så att fisken fastnar på kroken och, om allt går väl, kan landas. Var fisken finns och hur den söker sin föda dikterar hur betespresentationen bör ske. Här är det dags att stanna upp ett tag, för nästan alltid behöver man för att kunna presentera sitt agn inte bara ett flöte utan även någon slags sänke. Det vore därför närmast meningslöst att diskutera flöten för sig och sänken för sig. Och när vi kommit så långt så kan vi ju ifrågasätta åtskillnaden mellan flötmete och bottenmete eller, för den delen, frilinefiske. Mer fruktbart är att ta den eftersträvade betespresentationen som utgångspunkt för att sedan fundera över hur vi bäst med eller utan flöten och/eller sänken ska åstadkomma den.
Fortsättning följer...