Nylonlinan revolutionerade sportfisket efter det andra världskriget och under de snart åttio år som gått sedan dess har den förbättrats och förbättrats och förbättrats. Idag har vi tillgång till monofila nylonlinor som, relativt diametern, är dubbelt så starka som de som först kom ut. Vi kan välja hur pass mjuk eller styv och hur pass stum eller elastisk lina vi vill ha. För nörden finns ett helt universum att grotta ner sig i. För nybörjaren och semesterfiskaren räcker det med att veta att nylon är bra. Bäst. Och att 0,30 mm är en till det mesta användbar dimension.
Själv är jag i grunden en haspelfiskare och vill därför ha mjuka linor med litet sk minne. Senast jag bytte lina på de rullar jag använder mest noterade jag att mina bulkspolar med Sufix XL Strong (stark rekommendation!) var på upphällningen så jag beställde nya linor och den här gången blev det klassikern Trilene XL (rekommenderas också). XL betyder, i sammanhanget, inte detsamma som när man köper T-tröjor utan står för eXtra Limp, dvs extra mjuk. En annan klassiker är Stren (ytterligare en rekommendation). Men alla nylonlinor är bra. Även om de kallas co-polymer. Abulon, Biltema eller Fladen Vantage. Det spelar ingen större roll.
PE-linor har en brottstyrka som, relativt diametern, är betydligt högre än nylonlinas. Vad diametern beträffar så är PE-linorna betydligt grövre än vad som anges på förpackningen såtillvida att de tar betydligt mer plats på rullens spole än vad en monofil nylonlina med samma angivna dimension gör. Varför det är så begriper jag inte men att det är så är ett faktum. Vad gäller brottstyrkan är skillnaden att PE-linan smäller av direkt när densamma överskrids. Nylonlinan reagerar genom att töjas (15-30 %) vilket innebär att en nylonlina som har en brottstyrka på 5 kilo kan belastas momentant med 50 kilo utan att gå av. Det är därför en PE-lina som ska hålla för 15 kilo går av om du får en vindknut eller ett backslag i utkastet medan en nylonlina med halva den brottstyrkan i samma läge håller (och dessutom får du aldrig vindknutar och sällan backslag med nylon...). I praktiken är därför nylonlinan ofta starkare än PE-linan. Den är även mer effektiv när det handlar om att suga musten ur en stor och stark fisk. Kort sagt är den ett bättre fiskeredskap än vad PE-linan är. Det är i alla fall min uppfattning. Eller erfarenhet.
Visst, det finns lägen där PE-linans egenskaper kommer till sin rätt men till det mesta fisket är nylonlinan att föredra.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar