Leta i den här bloggen

torsdag 16 maj 2024

Gamla haspelrullar

 


EU-valet 2024


Inför det stundande valet av vilka svenska politiker som kommande mandatperiod ska få välbetalda "jobb" i EU-parlamentet har jag granskat vad partierna i sina plattformar och manifest skriver om mina hjärtefrågor; Östersjön och fisket. Det jag fått fram kan ni läsa nedan.



Vänsterpartiet

Jag hittade inget om Östersjön eller fiske.


Socialdemokraterna

I deras valmanifest fann jag inget om Östersjön eller fiske.


Miljöpartiet

Friska hav är avgörande för människans existens och allt liv på jorden men hoten mot haven är många. Överfiske, klimatförändringar, föroreningar, övergödning och gruvdrift på havsbotten utarmar ekosystemen. Trenden måste vändas. Det behövs en räddningsplan för haven. EU måste visa handlingskraft. Vi vill bevara haven och befria dem från plast och föroreningar, samt stoppa överfisket och annan exploatering. Ekosystemens livskraft måste vara utgångspunkten. EU:s fiskepartnersavtal måste vara rättvisa och stödja lokalt och hållbart fiske. Det är avgörande för klimatet att våra hav är i balans.

Vi vill: Införa en ny övergripande havslag som styr mot ett friskt, levande och motståndskraftigt hav; Stoppa överfisket, genom att skärpa EU:s gemensamma fiskeripolitik: Förbjuda industrifiske i Östersjön och stoppa bottentrålning: Stoppa gruvdrift och okontrollerad exploatering av våra havsbottnar:Stödja fiskeförvaltning i utvecklingsländer.


Centerpartiet

Östersjön: ett levande hav Östersjön är ett av världens mest förorenade hav. Övergödning, farliga ämnen och överfiske har under lång tid påverkat havets ekosystem. Som konsekvens lider stora delar av Östersjön av syrebrist och bottendöd. Det har även lett till att torskfisket har försvunnit från Östersjön. Att den som äter fet fisk riskerar att få i sig stora mängder miljögifter och att den som vill bada ibland inte längre kan göra det på grund av algblomning. Då Östersjön är ett hav som gränsar till många EU-länder krävs fler gemensamma åtgärder för att värna Östersjöns framtid, liksom kustsamhällen runt hela havet. Centerpartiet vill att EU-kommissionen tar ett helhetsperspektiv på de olika problem som Östersjön dras med, genom att lägga fram ett brett Östersjöpaket. Ett sådant paket bör innehålla uppföljning av EU-gemensam miljölagstiftning och ge förslag på åtgärder för klimatanpassning. Centerpartiet anser att beräkningsnyckeln för EU:s fiskekvoter måste göras om för att bättre ta ansvar för ett hållbart fiske. Vi vill begränsa det storskaliga industrifisket i Östersjön och tillfälligt stoppa deras fångster av strömming och sill. Samtidigt vill vi värna det kustnära och regionala fisket, vars fångster hamnar på tallriken och bidrar till levande kustsamhällen. Förlorade fiskeredskap, så kallade spökredskap, som lämnats kvar i haven är ett stort miljöproblem som EU bör hantera genom en tydlig strategi med europeiska målsättningar. Vi anser även att 10 EU:s miljöfonder behöver bli bättre på att bidra till havens fortlevnad genom att en större andel öronmärks för restaurering av havsbottnar och hållbart fiske, bland annat genom mer selektiva fiskeredskap och utrustning.


Liberalerna

Rädda strömmingen och sillen. Läget för Östersjön är allvarligt och läget för sillen och strömmingen är akut. Fisket runt Sveriges kuster ska bedrivas på ett hållbart sätt, med kvoter som vilar på vetenskaplig grund och akuta fiskestopp i kritiska lägen. Fiskemetoder som allvarligt skadar det marina livet ska förbjudas i Europa, skadlig trålning ska begränsas i bland annat marina reservat och det behövs ett stopp för bottentrålning i skyddade områden.  

Stärk skyddet av vår natur. Ett starkt skydd för sjöar, hav och vattendrag är angeläget för de sårbara ekosystemen, men också livsmedelsproduktion och vattenförsörjning. Att vårt vatten och vår luft är ren, hälsosam och giftfri är avgörande både för människa och miljö. För vår skog och vår natur handlar det dels om att öka skyddet av naturområden i Europa i linje med våra globala åtaganden, dels arbeta i samverkan med branschen för att den ska vara en del av lösningen. I det ligger både att äganderätten och miljönyttan ska säkras och att svensk skogsindustri fortsatt kan utgöra en av Sveriges viktigaste näringar.


KD

En hållbar och långsiktig fiskepolitik krävs för att alla EU:s medlemsstater ska kunna ta del av fiskenäringen utan att riskera utfiskning. Kristdemokraterna menar att havets resurser ska förvaltas långsiktigt och att människan ska bedriva fiske på ett sätt som minimerar den negativa påverkan på havsmiljön och dess biologiska mångfald. Samtidigt ska yrkesfiskares, fritidsfiskares och kustbefolkningens intressen beaktas. Förutsättningarna för det småskaliga och kustnära fiskets bör ges ökad tyngd vid intresseavvägningar som görs inom ramen för den gemensamma fiskepolitiken. Skadliga fiskesubventioner bör fasas ut, något som också Kristdemokraterna drivit på för i WTOförhandlingar. Det är mycket viktigt att vi har ett system på plats inom EU för att motverka olagligt fiske och utfiskning. EU:s fiskeripolitik ska värna både yrkesfiskare och fritidsfiskare i Europa. Många EUförslag leder till ökad byråkrati och större regelbörda, något som påverkar det småskaliga, kustnära fisket mer än det storskaliga. Vi kristdemokrater har exempelvis motsatt oss att fritidsfiske ska beläggas med licenskrav. Kristdemokraterna anser att konsumenterna har rätt att veta varifrån maten de äter kommer och var den fångats. Även inom den europeiska fiskenäringen krävs ökad konkurrensneutralitet. De olika spårbarhetssystem som finns för fisk bör övergå till ett EU-gemensamt system, för en mer välfungerande och integrerad europeisk marknad med större konkurrensneutralitet.


Moderaterna

Har en muppig hemsida de kallar digital valstuga. Jag gav upp mina försök att hitta något om Östersjön och fiske i den. Det ska tydligen ligga ett manifest ute på Facebook men det använder väl ingen vettig människa? Inte jag i alla fall så m går bort redan av den orsaken.


Sverigedemokraterna

I deras valmanifest fann jag ingenting om Östersjön eller fiske.


Sammanfattningsvis tycks de tre tunga partierna - sossarna, moderaterna och SD - inte tycka att östersjö- och fiskefrågorna är särskilt intressanta. Vad minipartierna tycker är i den politiska verkligheten mindre intressant. Det blir ingen förbättring och jag tänker inte rösta. Det är mitt sätt att tydliggöra vad jag tycker.

Needle stickbait och betesstorlek

 

En nålformad pinnvobblare från Kingdom.
OK, jag vet, jag brukar förfasa mig över alla engelska termer vi rakt av importerar till vårt vackra modersmål men needle stickbait måste jag få fundera på innan jag hittar en svensk översättning. Nålformat pinnbete låter ju inte bra... Men det är ju onekligen beskrivande och särskilt vacker är ju inte den här vobblaren.


Stor är den dock, eller ser i vart fall stor ut. 205 mm lång. Kan man verkligen fresta havsöring med ett så stort bete? Flugfiskarna fångar ju havsöringar med pyttesmå märlkräftimitationer som är ungefär en centimeter långa. Hmmm...

Vad äter havsöringen? Här på ostkusten mest tobis och strömming (antar jag). I vart fall de fullvuxna exemplar man vill få på kroken. Hur stora är de fiskarna? Det mest seriösa måste naturligtvis vara att vända sig till vetenskapen. Den bytesfisk som mest liknar min nålformade pinnvobblare är tobisen. Den tobis "mina" öringar jagar är sk kusttobis. Om kusttobis skriver SLU (Sveriges LantbruksUniverisitet):

"Kusttobis finns i både salt och bräckt vatten, helst nedgrävd i sandbottnar. Den är liten, silvrig och smal som andra tobisfiskar men känns igen på kombinationen avsaknad av fläckar på nosen och förekomsten av fjäll på stjärtfenans bas. Totallängd 20 cm."

De sjunkande väger 40 gram och de flytande 30.


20 cm eller 205 mm, stor skillnad, jag skulle vilja påstå att det är, som vi säger på ärans och hjältarnas språk: BULLSEYE! Och strömmingar har jag rensat hundratals, förmodligen tusentals, och vet att många är (eller åtminstone förr, när det var bättre, var) längre. Så de här nålformade pinnvobblarna (jag börjar redan vänja mig) som väger 40 gram i det sjunkande utförandet och 30 gram i det flytande kommer, så snart jag hunnit byta ut de fabriksmonterade trekrokarna mot enkelkrokar från Fladen Fishing, att tas i bruk för mitt kustfiske efter havsöring. Och skulle någon av dem råka komma i närheten av en skärgårdsgädda så hugger nog den också.




onsdag 15 maj 2024

fruugo.com 13

 

"Gubbar och käringar, huk er i bänkera, för nu ladder en öm!" Förr, när det var annorlunda och mycket (var) bättre var i alla fall politikerna roligare. Jag menar, vem skrattar annat än åt vår nuvarande statsminister? Men annars är det omladdning som är temat för detta inlägg. Laddar om gör nämligen den fruugosäljare vars logistikavdelning - oklart hur - förllorat mitt paket med fyra Lurekiller haspelrullar. Vi får väl se hur det går den här gången.



Hej!

Shenyangaojiashangmaoyouxiangongsi har skickat ett meddelande till dig

Kära kund

Vi har fått bekräftelse på att ditt paket skickas från Kina och kommer att ordnas så att det skickas inom tre dagar. Baserat på vår nuvarande beräknade leveranstid räknar vi med att ditt paket kommer fram inom 14-21 dagar.

Om du har några andra frågor eller funderingar, tveka inte att kontakta oss. Vi hjälper dig gärna på alla sätt vi kan.

Tack för din fortsatta verksamhet. Vi värdesätter ditt förtroende och är fast beslutna att ge dig bästa möjliga service.

Med vänliga hälsningar


fruugo.com 12

Man lär sig av sina misstag. Själv har jag köpt schackpjäser från Indien och en mängd fiskeprylar via wish.com och grejorna har alltid kommit fram. Ibland har jag fått betala tull och moms men det är ju helt i sin ordning. Men med fruugo tycks det fungera (eller snarare inte fungera) på ett annat sätt. I vart fall har min leverans från fruugo/Blueberry Universe tydligen fastnat i tullen och säljarens förklaring är att "det inspekterades slumpmässigt".

Jag kan inte förstå det annorlunda än att man inte respekterat de tullformaliteter som ska iakttas vid införsel till Sverige utan helt enkelt bara skickat paketet, korsat fingrarna och hoppats på att tullen inte ska sköta sitt jobb.

Kalla mig naiv men när jag läste vad fruugo skriver om sin verksamhet
Fruugo gör det enklare att köpa produkter från hela världen. Vårt mål är att erbjuda ett bra urval och friheten att handla säkert var du än befinner dig genom en global marknadsplats.


så trodde jag att det skulle fungera bättre och att fruugo, just för att göra internationell handel enklare, såg till att tullklareringen fungerar och varorna når kund. Nu vet jag bättre.


Hej!

Blueberry Universe har skickat ett meddelande till dig

Kära kund

Hej, det är inte så att vi vill returnera det, för vi betalade också frakten för att transportera paketet, men det inspekterades slumpmässigt. När det väl har kvarhållits kan vi inte få paketet.

Vänliga hälsningar

Ovanstående meddelande översattes automatiskt från originalet

Dear customer

Hello, it’s not that we want to return it, because we also paid the freight to transport the package, but it was randomly inspected. Once it is detained, we cannot get the package.

Sincerest regards


Tydligen ska man, om man väljer att handla via fruugo, tänka som en smugglare. Beställa grejorna en och en och inte som jag lägga allt man vill ha i en order, detta för att småpaket enklare går igenom tullfiltret och att öka chansen att åtminstone något kommer fram. Men det kommer inte jag att göra. Jag tänker inte beställa alls via fruugo i fortsättningen för man lär sig, som sagt, av sina misstag.


https://www.quora.com/Is-Fruugo-com-a-scam-or-a-legit-store-What-is-your-review


https://www.reddit.com/r/askswitzerland/comments/13sjtmt/is_fruugoch_reliable/


https://www.hellopeter.com/fruugo


https://www.thesun.co.uk/money/25213421/fruugo-legit-online-marketplace-explained/


https://dognews.se/2021/12/31/varning-se-upp-da-du-handlar-pa-fruugo-se/




Gubbfiske 2

Med stigande ålder blir man inte bara klokare. Man blir också stelare och det gör, utan anledning, ont här och där när man utsätter sin stackars kropp för äventyr utanför TV-soffan eller läsfåtöljen. Alternativen blir då att avstå från fiskeutflykter eller att anpassa dem efter vad som är om inte behagligt så i vart fall uthärdligt. Sjäv har jag behov av en käpp om jag ska gå längre sträckor eller navigera ojämn terräng. Jag behöver även få sitta då och då för att avlasta en kass höft. Båda dessa behov tillgodoses av den rejäla och behändiga käpp med utfällbar trebent sittpall jag hittat på ÖoB. Inte så sexigt kanske men en numera oumbärlig del av min fiskeutrustning. Och när jag inte behöver stödja mig eller sitta på den fungerar den som spöstativ.
 

fruugo.com 11

I går var sista dagen för leverans av ytterligare en beställning, via fruugo, av (4 st) Lurekiller haspelrullar. under hela leveranstiden (en månad) har ingenting annat eller mera kunnat utläsas av spårningsfunktionen än att paketet lades in i systemet samtidigt som det påstods ha skickats men fram har det, oavsett vad som hänt eller inte hänt, inte kommit. Och jag är inte förvånad. Det kommer jag att bli först OM någon enda av de rullar jag beställt via fruugo, betalat och fått sk fraktbekräftelse på kommer hem till mig. Jag tror helt enkelt inte att några rullar skickats. Det är den enda rimliga förklaringen. Exakt varför man håller på med det här geschäftet är oklart men kanske är det tillräckligt många som inte begär återbetalning för att fruugo och/eller deras säljare ska göra sig en hacka? Eller så är sallt seriöst och ärligt och fruugo, deras säljare och kunder är bara helt osannolikt otursförföljda. Vad vet jag?

Men hoppet lär vara det sista som överger människan och jag har fortfarande två fraktbekräftade (men ospårbara) beställningar för vilka leveranstiden inte gått ut ännu så kanske jag ändå kommer att få en rulle till slut?


Fan tro´t...
 

tisdag 14 maj 2024

Det kom ett TT-telegram

"EU:s medlemsländer lägger årligen upp mot 560 miljarder svenska kronor på åtgärder som skadar den biologiska mångfalden. Det anser Världsnaturfonden (WWF) som i en ny rapport riktar skarp kritik mot framför allt EU:s jordbrukspolitik.
  • Utöver jordbruket pekar WWF också finger mot EU-stöd till fisket, transportbranschen och hanteringen av vattenvägar, kanaler och dammar, som bidragande till att upp till 48 miljarder euro varje år går till naturskadande verksamhet.

    Organisationen manar nu EU och medlemsländerna att anta en bindande plan för att garantera en utfasning av subventioner som skadar den biologiska mångfalden."

  • Men naturligtvis ska man gå till källan. Här är länken till WWF:s pressmeddelande.


fruugo.com 10

Hur mycket otur kan man ha? Jag börjar i alla fall få slut på kommentarer (andra än den att det börjar likna ett halvtidsjobb att hantera meddelandetrafiken rörande alla de leveranser från fruugo.com och deras säljare som inte kommer fram).

Kolumnen för fullgjorda leveranser visar alltjämt en nolla och här är det meddelande jag fick för några minuter sedan.



Hej!

Shenyangaojiashangmaoyouxiangongsi har skickat ett meddelande till dig

Kära kund

Vi är ledsna att behöva informera dig om att ditt paket har försvunnit av vår logistikavdelning. Vi förstår att detta är frustrerande och vi ber om ursäkt för besväret.

Vi vill se till att du får ditt paket så snart som möjligt. Vill du att vi levererar paketet till dig igen? Meddela oss så gör vi vårt bästa för att lösa situationen.

Tack för ditt tålamod och din förståelse.

Med vänliga hälsningar,

Ovanstående meddelande översattes automatiskt från originalet

Dear customer,

We're sorry to inform you that your package has been lost by our logistics department. We understand that this is frustrating and we apologize for the inconvenience.

We want to make sure you receive your package as soon as possible. Do you want us to re-deliver the package to you? Please let us know and we will do our best to resolve the situation.

Thank you for your patience and understanding.

Sincerely,

För att svara på detta meddelande klickar du bara på svarsknappen i din e-postapplikation.


edit 2024-05-14
Vid närmare eftertanke så har jag en kommentar: Inte beträffande någon enda av de leveranser jag fått sk fraktbekräftelse på har jag via spårningsfunktionen kunnat utläsa annat eller mera än att försändelsen lagts in i systemet. Det har således inte gätt att utläsa någonting som helst om hur leveransen fortskridit eller var paketet befunnit sig. Jag har trott att detta berott på att spårningssystemet är kass men kanske har det hela tiden visat exakt vad som hänt? Eller, kanske rättare, vad som inte hänt?

edit 2 2024-05-14
Om ovanstående antagande är riktigt lär inte heller de leveranser för vilka idag är sista leveransdag dyka upp och inte heller är senare leveranser fysiskt skickade utan endast inlagda i systemet... Det kanse helt enkelt inte är möjliogt att köpa lurekillerrullar via fruugo.com? Enkelt är det i alla fall inte, trots att fruugo på sin hemsida påstår att "Fruugo är en global marknadsplats som gör det enkelt att handla över gränserna!"

fruugo.com 9

 

Nyss fick jag, via fruugo.com, nedanstående mail från en av de säljare vars rullar inte levererats till mig. Tydligen har paketet fastnat i tullen men såvitt jag vet är det lagligt att föra in haspelrullar i Sverige. Möjligen/troligen är det så att säljaren inte skött tulldeklarationen? Verkar i så fall varken professionellt eller seriöst och faller naturligtvis tillbaka på fruugo.com som samarbetar med sådana säljare. Tydligen är, hur som helst, situationen att de rullar jag köpt faktiskt kommit fram till Sverige men säljaren nu vill att de ska fraktas åter till Kina. Vad är detta för idioti?



Hej!

Blueberry Universe har skickat ett meddelande till dig

Kära kunder

Hej, paketet kommer att inspekteras vid tullporten. När det har bekräftats att det har kvarhållits kommer vi att återbetala dig.

Vänliga hälsningar

Ovanstående meddelande översattes automatiskt från originalet

Dear customers

Hello, the package will be inspected at the customs gate. Once it is confirmed that it has been detained, we will refund you.

Sincerest regards

För att svara på detta meddelande klickar du bara på svarsknappen i din e-postapplikation.

fruugo.com 8

 

Varför? Det är väl egentligen min enda fråga. Varför tar fruugo.com upp beställningar, emot betalning och bekräftar att varor lämnats för befordrar från Kina? Är det någon unge som fått tag på en dator med internetuppkoppling och "leker affär"? För hittills har inte en enda av de nu rätt många beställningar jag gjort av haspelrullar av märket Lurekiller resulterat i leverans. I går var sista leveransdag för en bekräftad order om fyra rullar men (naturligtvis) har varken några rullar dykt upp eller någon leverans aviserat så nu håller jag på och leker reklamation och om ytterligare någon vecka återbetalas väl mina pengar.

Men varför? Vad tjänar den här verksamheten till? Kan ingen tala med ungens föräldrar? Och han har lovat att fler rullar som han påstår sig ha skickat ska komma fram till mig senast i morgon, men nu har jag ju förstått att det bara är på lek och låtsas. Utom mina pengar, förstås, de är under den tid tramset pågår utlånade till fruugo.com på riktigt.

Fina små pilkar från Sougayilang

De här pilkarna, som finns i såväl lättare som tyngre versioner än de 35-grammare jag valt, levereras
"nakna", dvs man får själv och efter eget huvud förse dem med krokar.

 

En hundring (102:-) kostade det här setet med 33 grams pilkar. De är de mest kompakta beten jag sett. Kastar som gevärskulor och sjunker snabbt. Finishen och krokarna är i toppklass.


Kinesiska varor är ofta, åtminstone i praktiken, no-name, dvs företagen som tillverkar och säljer dem har namn men de är på kinesiska och obegripliga och outtalbara för oss vare sig de är skrivna med kinesiska eller västerländska tecken. Ett företag som skiljer ut sig i detta avseende är Sougayilang. Att man råkat välja en logotyp som är i princip identisk med den runsymbol nazistiska SS använde får väl ses som någon slags olycksfall i arbetet...

Tidigare har jag köpt såväl lågprofilrullar som flugspön och diverse linor av Sougayilangs tillverkning och allt har varit OK. Nu har jag laddad upp med pilkar inför kommande kustfiskeäventyr och det som levererats ser mycket bra ut.









måndag 13 maj 2024

En väl använd måndageftermiddag i mitten av maj

Eftersom jag med ålderns rätt dragit ner på min arbetstid och dessutom kan sköta mycket på distans kan jag, som jag gjorde idag, ibland utnyttja en osedvanligt fin väderlek för att, till exempel, fiska. Eller i vart fall sitta på en solvärmd klipphäll med fiskespö och ränsel, pipan i mun och blicka ut över ett absolut spegelblankt Ålands hav, lyssna på ejdrarnas småprat och titta på storskrake, tärnor och vad som visar sig.

Sol, bleke och lågvatten är väl annars ungefär så dåliga förutsättningar man kan tänka sig om det är att få en havsöring på kroken man är ute efter, men chansen finns ju alltid och är avsevärt mycket större om man är ute och har en krok i vattnet än om man sitter på kontoret eller hemma i soffan.



Förutom att få tillbringa några timmar på en vacker plats och åtminstone nominellt fiska så ägnade jag tiden åt att testa mina nya kinesiska kustvobblare från Kingdom och kunde konstatera att de inte bara är snygga och ser välgjorda ut utan att de också är mycket välbalanserade och har en utmärkt gång. F*n vet om man inte rentav skulle kunna få fisk på dem!

 

Fladen Big Single Tails


Det första mjukplastbete - bortsett från några "metmaskar" av plast som följde med det metspö jag fick i present i sexårsåldern - jag fiskade med var några orangeröda Creme single tails jag köpte av Husbergs på Svartbäcksgatan någon gång på sjuttiotalet.

Creme var pionjären vad mjukisar beträffar så så långt var det ju riktigt. Den modell av mjukis som kallas single tail eller twister (och som jag kallar slingerbult) är en av de mest effektiva och användbara, En lagom stor slingerbult i rätt färg och presenterad på rätt sätt fångar all rovfisk från abborre till hälleflundra.

Inför mitt planerade återseende av Hardangerfjorden har jag inventerat min betesarsenal och då fann jag att mjukisar och jiggskallar var något jag behövde komplettera så jag surfade in på Fladen Fishings hemsida och nu är det problemet löst. Dessutom har jag beten till gäddfiske och annat.



Fladens jiggskallar säljs i tre olika storlekar men slingerbulten är densamma till alla tre. Mjukisen väger 10 gram och anges vara 12 cm lång. I set med jigghuvud säljs de i vikterna 40, 60 och 90 gram (vilket rimligen innebär att huvudena väger 30, 50 resp 80 gram. Så det är bara att köp och mixa efter eget förstånd, upplevt behov och plånbok. Slingerbultarna, men inte huvudena, kan köpas styckvis. Å andra sidan passar Fladens runda jigghuvuden, i de större storlekarna (finns med 8/0-krok ända ned till 15 gram), perfekt till de stora slingerbultarna.




söndag 12 maj 2024

Allemansrätten

Bland det finaste vi har i vårt land är allemansrätten. kunde vi inte fritt röra oss i skog och mark oavsett vem som äger den skulle möjligheterna att utöva en aktivitet som sportfiske vara rätt begränsade. Själva fisket ingår inte i allemansrätten men längs vår kust och i de stora sjöarna är ju handredskapsfisket fritt. Kombinationen allemansrätt och fritt fiske är fantastisk.

Naturvårdsverket har nu fräschat upp sin information om allemansrätten.
 

fruugo.com 7

 

För fyra dagar sedan, den 8 ds, fick jag, som svar på min reklamation av en av alla uteblivna leveranser från fruugo.com ett via fruugo från "leverantören" vidarebefordrat meddelande av följande innehåll:

"Kära kund

Hej, vänta tålmodigt i två dagar, vi kontrollerar logistikspåret åt dig


Vänliga hälsningar"

Såväl de två dagarna som mitt tålamod är nu slut och jag har inte fått något besked om hur den kontroll man påstod sig göra har utfallit. Det lovas och bekräftas mycket när man handlar via fruugo.com...

Jag har börjat luta åt att vi behöver en digital Sverker.

fruugo.com 6

 

I morgon löper leveranstiden ut för ännu en av mina beställningar från fruugo.com. Enligt vad vi avtalat och jag betalat för så ska jag innan dagen är slut ha fått fyra haspelrullar levererade. Fraktbekräftelse fick jag redan den 12 april och sedan dess har alltså mina rullar varit på väg från Kina till mig. I servicen ingår en avancerad spårningstjänst genom vilken jag kan följa hur leveransen fortskrider och just nu visar den följande;



Förenkla 6


 I ett tidigare inlägg har jag sagt att jag ska köpa in och testa enkelkrokar särskilt avsedda för vobblare. I andra inlägg har jag beklagat mig över de fantasipriser sådana krokar betingar. Men så finns ju Fladen Fishing och deras sådana krokar är inte orimligt dyra (men jag skulle gärna se dem i 100-pack till ännu rimligare pris). Eftersom jag är om inte snål så i alla fall hyfsat sparsam blev det därför med just Fladens krokar jag började. Ett antal förpackningar i de två största tillgängliga storlekarna, 1/0 och 2/0, vilka enligt min uppfattning är de minsta som är lämpliga till gäddfiske (och det var just gäddvobblare jag tänkt förenkla). 



På bilderna ses de första vobblare som genomgått behandlingen, de större med 2/0- och de mindre med 1/0-krokar. Oundvikligen är enkelkrokarna något lättare än trekrokarna och detta påverkar, marginellt, vobblarens balans och flyt/sjunkegenskaper. Om denna påverkan är positiv, negativ eller saknar praktisk betydelse är upp till var och en att avgöra. Som jag ser det blir vobblarens gång något livligare men jag har svårt att se det som någon definitiv nackdel. Den som ärtvångsneurotisk (och dessutom inbillar sig att vobblarens egenskaper var optimala innan krokbytet) kan ju alltid väga krokarna och kompensera viktskillnaden med blyhagel på krokskaften eller blytejp på vobblarens buk...



Rakt av tycks krokarna vara av god kvalitet och tillräckligt vassa för att man ska kunna sticka sig på dem. Närmare omdömen om deras kvalitet får anstå till i höst. Några dyrare krokar tänker jag tillsvidare inte köpa.

Maxximus single

25,00 kr

Black Nickel Single Hook

Storlek:Antal:
625
424
220
116
1/015
2/012

ICES - The International Council for the Exploration of the Sea

Aldrig förr har så mycket information funnits tillgänglig och aldrig förr har folk slösat bort sin tid på så mycket meningslös skit som nu. Men man väljer själv om man vill använda de möjligheter man har till att leta videoklipp med söta katter eller söka kunskap om sådant som faktiskt är viktigt. Själv hör jag till den minoritet som gör det senare och en hemsida jag gärna och ofta tittar in på är den som tillhör det internationella havsforskningsrådet. Där kan man ta del av de råd våra politiker får och åtminstone skulle kunna grunda sina beslut på om de inte istället valde att betrakta forskningens råd och rön som ett särintresse och tro att man kan kompromissa med naturen. Men att politikerna är oansvariga och okunniga är ingen ursäkt för att man själv ska vara det, så nyttja den resurs ICES:s hemsida utgör.

Det som finns att hämta är, till övervägande delen, skrivet av vetenskapsmän för vetenskapsmän och därför aningen mer svårtillgängligt än än skojiga kattvideor eller Biancas blogg och jag tvivlar starkt på att de politiker som fattar beslut om fiskekvoter begripit eller ens orkat läsa särskilt mycket av ens det för deras beslutsfattande mest relevanta men den som anstränger sig blir belönad (men riskerar samtidigt att bli deprimerad).


 

lördag 11 maj 2024

Kingdom

Made in Japan var, när jag var grabb på sextiotalet, ingen köprekommendation utan hade ungefär samma konnotationer som "made in China" har idag, dvs det stod för billiga varor av tveksam kvalitet. Idag är Japan en kvalitetsstämpel oavsett om det gäller bilar, hemelektronik, kameror eller fiskeutrustning och många sportfiskare är beredda att betala rena fantasipriser för japantillverkade fiskeprylar avsedda för den inhemska japanska marknaden, JDM (Japan Domestic Market).

Hur det kommer att gå med de kinesiska varornas kvalitet och anseende återstår att se och mycket som kommer därifrån är fortfarande bedrövligt. Ibland tycks det, åtminstone av mina erfarenheter av att försöka köpa haspelrullar via fruugo.com att döma, svårt för varorna att överhuvudtaget komma hit, men det är ett annat kapitel.

Idag handlar det om det kinesiska märket Kingdom och deras vobblare för kustfiske av vilka jag nu, i omgångar, köpt på mig ett antal via wish.com. Betena är välgjorda och riktigt snygga. Kvaliteten på såväl själva betena som på krokar och fjäderringar tycks också vara god. Betena är även snyggt förpackade (vilket, enligt min erfarenhet, är ovanligt när det handlar om "made in China").

Den här tror jag på till havsöringen. Originalkrokarna  (trekrokar) är utbytta mot enkelkrokar.









I tidigare blogginlägg har jag skrivit om spön, rullar och linor från det likaledes kinesiska märket Sougayilang, grejor som jag överlag är mycket nöjd med. Så vem vet? Kanske kommer om ytterligare några decennier CDM-grejor att vara hett eftertraktade?



Olympic Zebra

Daiwas 2500C mfl rullar i den ursprungliga silverserien förändrade, när de 1975 kom ut på marknaden, i ett slag synen på hur en haspelrulle skulle se ut och inom ett decennium hade alla tillverkare hängt på det nya konceptet. Bland de första att göra så var Daiwas japanska kollega Olympic som inte bara kopierade Daiwas rullar utan även vässade, åtminstone grafiskt, designen med sin Zebraserie.


Själv är jag ägare till exemplar av tre av de minsta (alltså i våra vatten mest användbara) rullarna - 800, 1500 och 2000 - (men skulle jag råka ramla över en Zebra 5000 så...) vilka samtliga är kompletta (bortsett från att den svarta plasten på min 1500 saknas) men i uppenbart behov av renovering.

Det har föresvävat mig att dessa tre rullar skulle passa förträffligt till de lättare delarna av sensommarens inplanerade norgefiske så nu har jag äntligen fått incitament att gripa mig renoveringsarbetet an. Nyss tog jag vad jag hoppas ska vara en ersättning till den saknade plastdelen, omsorgsfullt formad av Fimo, ur ugnen...

fruugo.com 5

 

Det hela börjar bli inte så litet löjligt. Och irriterande. Sedan slutet av mars har jag försökt att köpa haspelrullar av märket Lurekiller Saltist CW via fruugo.com. Jag ska, när eländet är över, göra en sammanställning av hur många beställningar jag gjort, hur många beställningar som bekräftats och hur många rullar jag fått. 

Hittills har ingen rulle levererats.

I går gav fruugo.com upp ännu ett försök att fullgöra en order och meddelade mig att återbetalning är på G (och det har även paypal bekräftat så i det avseendet är det inga problem men själva poängen med övningen är ju att jag vill ha rullarna, inte låna ut pengar räntefritt till fruugo.com och ha en massa besvär). Jag fick följande mail:


Lauren G (Fruugo.com)

10 maj 2024 15:12 GMT+1

Hallå,
 
Tack för ditt tålamod.
 
Jag har diskuterat din beställning med återförsäljaren och eftersom din beställning ännu inte har kommit till dig måste vi tyvärr anta att den har gått förlorad under transporten.
 
Fruugo och återförsäljaren ber om ursäkt för detta.
 
Jag kan bekräfta att vi har markerat din beställning som returnerad och behandlat en full återbetalning.
 
Vänta 24 till 48 timmar innan detta visas på ditt PayPal-konto.
 
Vänligen acceptera våra ursäkter för eventuella besvär som orsakats och att vi inte har kunnat utföra din beställning vid detta tillfälle.
 
Om leverans görs, vänligen neka paketet så att det returneras till återförsäljaren, eller, om du fortfarande behöver varorna, kontakta oss för återbetalning.
 
Jag hoppas att detta hjälper dig att lösa din fråga. Om du behöver ytterligare hjälp, tveka inte att kontakta oss.
 
Vänliga Hälsningar,
 
Lauren

Customer Services - Team Leader


Litet barnsligt (?) svarade jag att det inte var acceptabelt och att jag vilka det jag beställt men eftersom återbetalningen är på väg så står jag inför fullbordat faktum. Men jag kan inte låta bli att undra vad det är fråga om och hur stor andel av de rullar man påstår sig ha skickat som i slutändan kommer att levereras till mig. 

Om några timmar, när jag vaknar, kommer ett paket från wish.com att hänga på min ytterdörr. De har hittills levererat 100% av de varor jag beställt via dem. Snabba har de också varit. Fruugo.com tjänar säkert också pengar på något vis men det måste, rimligen, vara en bättre affärsidé att göra som wish.com och få nöjda istället för irriterade kunder. Fast vad vet jag?


Fortsättning följer...