Leta i den här bloggen

torsdag 16 maj 2024

Gamla haspelrullar

 


EU-valet 2024


Inför det stundande valet av vilka svenska politiker som kommande mandatperiod ska få välbetalda "jobb" i EU-parlamentet har jag granskat vad partierna i sina plattformar och manifest skriver om mina hjärtefrågor; Östersjön och fisket. Det jag fått fram kan ni läsa nedan.



Vänsterpartiet

Jag hittade inget om Östersjön eller fiske.


Socialdemokraterna

I deras valmanifest fann jag inget om Östersjön eller fiske.


Miljöpartiet

Friska hav är avgörande för människans existens och allt liv på jorden men hoten mot haven är många. Överfiske, klimatförändringar, föroreningar, övergödning och gruvdrift på havsbotten utarmar ekosystemen. Trenden måste vändas. Det behövs en räddningsplan för haven. EU måste visa handlingskraft. Vi vill bevara haven och befria dem från plast och föroreningar, samt stoppa överfisket och annan exploatering. Ekosystemens livskraft måste vara utgångspunkten. EU:s fiskepartnersavtal måste vara rättvisa och stödja lokalt och hållbart fiske. Det är avgörande för klimatet att våra hav är i balans.

Vi vill: Införa en ny övergripande havslag som styr mot ett friskt, levande och motståndskraftigt hav; Stoppa överfisket, genom att skärpa EU:s gemensamma fiskeripolitik: Förbjuda industrifiske i Östersjön och stoppa bottentrålning: Stoppa gruvdrift och okontrollerad exploatering av våra havsbottnar:Stödja fiskeförvaltning i utvecklingsländer.


Centerpartiet

Östersjön: ett levande hav Östersjön är ett av världens mest förorenade hav. Övergödning, farliga ämnen och överfiske har under lång tid påverkat havets ekosystem. Som konsekvens lider stora delar av Östersjön av syrebrist och bottendöd. Det har även lett till att torskfisket har försvunnit från Östersjön. Att den som äter fet fisk riskerar att få i sig stora mängder miljögifter och att den som vill bada ibland inte längre kan göra det på grund av algblomning. Då Östersjön är ett hav som gränsar till många EU-länder krävs fler gemensamma åtgärder för att värna Östersjöns framtid, liksom kustsamhällen runt hela havet. Centerpartiet vill att EU-kommissionen tar ett helhetsperspektiv på de olika problem som Östersjön dras med, genom att lägga fram ett brett Östersjöpaket. Ett sådant paket bör innehålla uppföljning av EU-gemensam miljölagstiftning och ge förslag på åtgärder för klimatanpassning. Centerpartiet anser att beräkningsnyckeln för EU:s fiskekvoter måste göras om för att bättre ta ansvar för ett hållbart fiske. Vi vill begränsa det storskaliga industrifisket i Östersjön och tillfälligt stoppa deras fångster av strömming och sill. Samtidigt vill vi värna det kustnära och regionala fisket, vars fångster hamnar på tallriken och bidrar till levande kustsamhällen. Förlorade fiskeredskap, så kallade spökredskap, som lämnats kvar i haven är ett stort miljöproblem som EU bör hantera genom en tydlig strategi med europeiska målsättningar. Vi anser även att 10 EU:s miljöfonder behöver bli bättre på att bidra till havens fortlevnad genom att en större andel öronmärks för restaurering av havsbottnar och hållbart fiske, bland annat genom mer selektiva fiskeredskap och utrustning.


Liberalerna

Rädda strömmingen och sillen. Läget för Östersjön är allvarligt och läget för sillen och strömmingen är akut. Fisket runt Sveriges kuster ska bedrivas på ett hållbart sätt, med kvoter som vilar på vetenskaplig grund och akuta fiskestopp i kritiska lägen. Fiskemetoder som allvarligt skadar det marina livet ska förbjudas i Europa, skadlig trålning ska begränsas i bland annat marina reservat och det behövs ett stopp för bottentrålning i skyddade områden.  

Stärk skyddet av vår natur. Ett starkt skydd för sjöar, hav och vattendrag är angeläget för de sårbara ekosystemen, men också livsmedelsproduktion och vattenförsörjning. Att vårt vatten och vår luft är ren, hälsosam och giftfri är avgörande både för människa och miljö. För vår skog och vår natur handlar det dels om att öka skyddet av naturområden i Europa i linje med våra globala åtaganden, dels arbeta i samverkan med branschen för att den ska vara en del av lösningen. I det ligger både att äganderätten och miljönyttan ska säkras och att svensk skogsindustri fortsatt kan utgöra en av Sveriges viktigaste näringar.


KD

En hållbar och långsiktig fiskepolitik krävs för att alla EU:s medlemsstater ska kunna ta del av fiskenäringen utan att riskera utfiskning. Kristdemokraterna menar att havets resurser ska förvaltas långsiktigt och att människan ska bedriva fiske på ett sätt som minimerar den negativa påverkan på havsmiljön och dess biologiska mångfald. Samtidigt ska yrkesfiskares, fritidsfiskares och kustbefolkningens intressen beaktas. Förutsättningarna för det småskaliga och kustnära fiskets bör ges ökad tyngd vid intresseavvägningar som görs inom ramen för den gemensamma fiskepolitiken. Skadliga fiskesubventioner bör fasas ut, något som också Kristdemokraterna drivit på för i WTOförhandlingar. Det är mycket viktigt att vi har ett system på plats inom EU för att motverka olagligt fiske och utfiskning. EU:s fiskeripolitik ska värna både yrkesfiskare och fritidsfiskare i Europa. Många EUförslag leder till ökad byråkrati och större regelbörda, något som påverkar det småskaliga, kustnära fisket mer än det storskaliga. Vi kristdemokrater har exempelvis motsatt oss att fritidsfiske ska beläggas med licenskrav. Kristdemokraterna anser att konsumenterna har rätt att veta varifrån maten de äter kommer och var den fångats. Även inom den europeiska fiskenäringen krävs ökad konkurrensneutralitet. De olika spårbarhetssystem som finns för fisk bör övergå till ett EU-gemensamt system, för en mer välfungerande och integrerad europeisk marknad med större konkurrensneutralitet.


Moderaterna

Har en muppig hemsida de kallar digital valstuga. Jag gav upp mina försök att hitta något om Östersjön och fiske i den. Det ska tydligen ligga ett manifest ute på Facebook men det använder väl ingen vettig människa? Inte jag i alla fall så m går bort redan av den orsaken.


Sverigedemokraterna

I deras valmanifest fann jag ingenting om Östersjön eller fiske.


Sammanfattningsvis tycks de tre tunga partierna - sossarna, moderaterna och SD - inte tycka att östersjö- och fiskefrågorna är särskilt intressanta. Vad minipartierna tycker är i den politiska verkligheten mindre intressant. Det blir ingen förbättring och jag tänker inte rösta. Det är mitt sätt att tydliggöra vad jag tycker.

Needle stickbait och betesstorlek

 

En nålformad pinnvobblare från Kingdom.
OK, jag vet, jag brukar förfasa mig över alla engelska termer vi rakt av importerar till vårt vackra modersmål men needle stickbait måste jag få fundera på innan jag hittar en svensk översättning. Nålformat pinnbete låter ju inte bra... Men det är ju onekligen beskrivande och särskilt vacker är ju inte den här vobblaren.


Stor är den dock, eller ser i vart fall stor ut. 205 mm lång. Kan man verkligen fresta havsöring med ett så stort bete? Flugfiskarna fångar ju havsöringar med pyttesmå märlkräftimitationer som är ungefär en centimeter långa. Hmmm...

Vad äter havsöringen? Här på ostkusten mest tobis och strömming (antar jag). I vart fall de fullvuxna exemplar man vill få på kroken. Hur stora är de fiskarna? Det mest seriösa måste naturligtvis vara att vända sig till vetenskapen. Den bytesfisk som mest liknar min nålformade pinnvobblare är tobisen. Den tobis "mina" öringar jagar är sk kusttobis. Om kusttobis skriver SLU (Sveriges LantbruksUniverisitet):

"Kusttobis finns i både salt och bräckt vatten, helst nedgrävd i sandbottnar. Den är liten, silvrig och smal som andra tobisfiskar men känns igen på kombinationen avsaknad av fläckar på nosen och förekomsten av fjäll på stjärtfenans bas. Totallängd 20 cm."

De sjunkande väger 40 gram och de flytande 30.


20 cm eller 205 mm, stor skillnad, jag skulle vilja påstå att det är, som vi säger på ärans och hjältarnas språk: BULLSEYE! Och strömmingar har jag rensat hundratals, förmodligen tusentals, och vet att många är (eller åtminstone förr, när det var bättre, var) längre. Så de här nålformade pinnvobblarna (jag börjar redan vänja mig) som väger 40 gram i det sjunkande utförandet och 30 gram i det flytande kommer, så snart jag hunnit byta ut de fabriksmonterade trekrokarna mot enkelkrokar från Fladen Fishing, att tas i bruk för mitt kustfiske efter havsöring. Och skulle någon av dem råka komma i närheten av en skärgårdsgädda så hugger nog den också.




onsdag 15 maj 2024

fruugo.com 13

 

"Gubbar och käringar, huk er i bänkera, för nu ladder en öm!" Förr, när det var annorlunda och mycket (var) bättre var i alla fall politikerna roligare. Jag menar, vem skrattar annat än åt vår nuvarande statsminister? Men annars är det omladdning som är temat för detta inlägg. Laddar om gör nämligen den fruugosäljare vars logistikavdelning - oklart hur - förllorat mitt paket med fyra Lurekiller haspelrullar. Vi får väl se hur det går den här gången.



Hej!

Shenyangaojiashangmaoyouxiangongsi har skickat ett meddelande till dig

Kära kund

Vi har fått bekräftelse på att ditt paket skickas från Kina och kommer att ordnas så att det skickas inom tre dagar. Baserat på vår nuvarande beräknade leveranstid räknar vi med att ditt paket kommer fram inom 14-21 dagar.

Om du har några andra frågor eller funderingar, tveka inte att kontakta oss. Vi hjälper dig gärna på alla sätt vi kan.

Tack för din fortsatta verksamhet. Vi värdesätter ditt förtroende och är fast beslutna att ge dig bästa möjliga service.

Med vänliga hälsningar


fruugo.com 12

Man lär sig av sina misstag. Själv har jag köpt schackpjäser från Indien och en mängd fiskeprylar via wish.com och grejorna har alltid kommit fram. Ibland har jag fått betala tull och moms men det är ju helt i sin ordning. Men med fruugo tycks det fungera (eller snarare inte fungera) på ett annat sätt. I vart fall har min leverans från fruugo/Blueberry Universe tydligen fastnat i tullen och säljarens förklaring är att "det inspekterades slumpmässigt".

Jag kan inte förstå det annorlunda än att man inte respekterat de tullformaliteter som ska iakttas vid införsel till Sverige utan helt enkelt bara skickat paketet, korsat fingrarna och hoppats på att tullen inte ska sköta sitt jobb.

Kalla mig naiv men när jag läste vad fruugo skriver om sin verksamhet
Fruugo gör det enklare att köpa produkter från hela världen. Vårt mål är att erbjuda ett bra urval och friheten att handla säkert var du än befinner dig genom en global marknadsplats.


så trodde jag att det skulle fungera bättre och att fruugo, just för att göra internationell handel enklare, såg till att tullklareringen fungerar och varorna når kund. Nu vet jag bättre.


Hej!

Blueberry Universe har skickat ett meddelande till dig

Kära kund

Hej, det är inte så att vi vill returnera det, för vi betalade också frakten för att transportera paketet, men det inspekterades slumpmässigt. När det väl har kvarhållits kan vi inte få paketet.

Vänliga hälsningar

Ovanstående meddelande översattes automatiskt från originalet

Dear customer

Hello, it’s not that we want to return it, because we also paid the freight to transport the package, but it was randomly inspected. Once it is detained, we cannot get the package.

Sincerest regards


Tydligen ska man, om man väljer att handla via fruugo, tänka som en smugglare. Beställa grejorna en och en och inte som jag lägga allt man vill ha i en order, detta för att småpaket enklare går igenom tullfiltret och att öka chansen att åtminstone något kommer fram. Men det kommer inte jag att göra. Jag tänker inte beställa alls via fruugo i fortsättningen för man lär sig, som sagt, av sina misstag.


https://www.quora.com/Is-Fruugo-com-a-scam-or-a-legit-store-What-is-your-review


https://www.reddit.com/r/askswitzerland/comments/13sjtmt/is_fruugoch_reliable/


https://www.hellopeter.com/fruugo


https://www.thesun.co.uk/money/25213421/fruugo-legit-online-marketplace-explained/


https://dognews.se/2021/12/31/varning-se-upp-da-du-handlar-pa-fruugo-se/




Gubbfiske 2

Med stigande ålder blir man inte bara klokare. Man blir också stelare och det gör, utan anledning, ont här och där när man utsätter sin stackars kropp för äventyr utanför TV-soffan eller läsfåtöljen. Alternativen blir då att avstå från fiskeutflykter eller att anpassa dem efter vad som är om inte behagligt så i vart fall uthärdligt. Sjäv har jag behov av en käpp om jag ska gå längre sträckor eller navigera ojämn terräng. Jag behöver även få sitta då och då för att avlasta en kass höft. Båda dessa behov tillgodoses av den rejäla och behändiga käpp med utfällbar trebent sittpall jag hittat på ÖoB. Inte så sexigt kanske men en numera oumbärlig del av min fiskeutrustning. Och när jag inte behöver stödja mig eller sitta på den fungerar den som spöstativ.
 

fruugo.com 11

I går var sista dagen för leverans av ytterligare en beställning, via fruugo, av (4 st) Lurekiller haspelrullar. under hela leveranstiden (en månad) har ingenting annat eller mera kunnat utläsas av spårningsfunktionen än att paketet lades in i systemet samtidigt som det påstods ha skickats men fram har det, oavsett vad som hänt eller inte hänt, inte kommit. Och jag är inte förvånad. Det kommer jag att bli först OM någon enda av de rullar jag beställt via fruugo, betalat och fått sk fraktbekräftelse på kommer hem till mig. Jag tror helt enkelt inte att några rullar skickats. Det är den enda rimliga förklaringen. Exakt varför man håller på med det här geschäftet är oklart men kanske är det tillräckligt många som inte begär återbetalning för att fruugo och/eller deras säljare ska göra sig en hacka? Eller så är sallt seriöst och ärligt och fruugo, deras säljare och kunder är bara helt osannolikt otursförföljda. Vad vet jag?

Men hoppet lär vara det sista som överger människan och jag har fortfarande två fraktbekräftade (men ospårbara) beställningar för vilka leveranstiden inte gått ut ännu så kanske jag ändå kommer att få en rulle till slut?


Fan tro´t...