Leta i den här bloggen

tisdag 23 april 2024

FISKEFÖRBUD!

 

Att det är fullt möjligt att fiska ihjäl även rikliga bestånd av fisk är väl belagt. Visst, det finns andra faktorer än fisketryck som har/kan ha påverkan men att fisketrycket är den stora "boven" och att fiskestopp en verksam kur visar exemplet Nordnorge.

Mest fiskar människan men i vissa vatten har predationstrycket från arter som säl och skarv stor betydelse. Helt klart är att vi, vad gäller det allt sämre fisket längs Gotlands kust och i Roslagens skärgård, kan dela skulden med dem. Huruvida säl och skarv är "naturligt förekommande" saknar i sammanhanget betydelse. Vill vi ha ett gott fiske efter abborre, gädda, gös och havsöring måste åtgärder för att minska predationstrycket från säl och skarv vidtas. Eftersom det inte är möjligt att göra dem till veganer innebär detta, i praktiken, att bestånden av säl och skarv måste reduceras och hållas nere. Kort sagt så måste vi välja mellan mycket säl och skarv eller ett bra fiske.

Intressant video från Tobias Fränstam!

När det gäller oss sportfiskare lär såpass drastiska metoder som avskjutning inte bli aktuella. Däremot krävs utökade fredningstider och -zoner. Här ligger Gotland i framkant och en total fredning av de vårlekande rovfiskarna likande det gotländska förbudet mot abborr- och gäddfiske under tiden mars-maj borde vara en självklarhet även i skärgården.

Ett intressant försök vad gäller fredning är det fiskestopp för bla torsk som i ett antal år rätt i Gullmaren. Nu kryllar det av småtorsk i kustvattnen runt Lysekil. Mera sådant är vad vi behöver om vi ska få tillbaka ett bra fiske! Man kan inte både äta kakan och ha den kvar, åtminstone inte samtidigt.


*    *    *



De gotländska fredningsbestämmelserna i sammandrag:

Havsöring

Fredningen omfattar 25 olika områden (se separata kartor) utanför sammanlagt 34 vattendrag, där totalt fiskeförbud råder under perioden 1 september - 31 januari. Fiske är som regel inte heller tillåtet i själva vattendragen, men under perioden 1 oktober - 31 december.

I de vattendrag som utgör fiskekortsområden på Gotland så kan fiske efter andra arter än havsöring vara tillåtet under samma period, men havsöringen är fredad. Det innebär att du omedelbart ska släppa tillbaka den om du skulle få en på kroken av misstag.

Dessutom gäller en fångstbegränsning på 1 vild havsöring per dag vid fiske med spö eller ryssja på havsöring över minimimåttet på 50 cm. Odlad havsöring omfattas inte att fångstbegränsningen och känns igen på att den saknar fettfena. Minimimåttet på 50 cm gäller dock även odlad havsöring.

Gädda och abborre

Gädda och abborre är fredade i kustvattenområdet (ut till 4 sjömil) runt hela Gotland under perioden 1 mars - 31 maj. För gädda gäller dessutom att vid fiske med handredskap under övrig tid får högst tre gäddor per fiskare och dygn och endast gäddor med en storlek mellan 40 och 75 cm behållas.

Sik

Sik är fredad runt hela Gotlands kust under perioden 1 november - 15 december.

Skrubbskädda

Skrubbskädda (flundra) är fredad runt hela Gotlands kust under perioden 15 februari - 15 maj.

Ål

Ål är fredad året runt.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar