Leta i den här bloggen

fredag 6 juli 2018

Bättre förr?

Det är nu länge sedan D.A.M., Penn, Mitchell, ABU mfl var vad de en gång var. Nu är de bara varumärken. Ofta görs oblyga försök att profitera på de gamla namnens magi, tex när de som äger namnet Mitchell satte inte bara det utan även modellbeteckningen 300 på en medioker asientillverkad rulle som inte hade något annat gemensamt med sin klassiska föregångare.


Mer seriöst var det försök ägarna till D.A.M. gjorde för snart ett decennium sedan återkoppla till de märkets legendariska, snäckdrevsförsedda,  haspelrullar som en gång tillverkades i Västberlin genom att uppdatera 1000-serien. Det ska ha varit ett ambitiöst projekt som tog närmare fyra år men resultatet blev... sådär.


Originalet och det samtida föröket att göra en lika fin rulle.

Trots att det står GERMANY på rullfoten och att det framhålls att rullarna är "DESIGNED AND ENGINEERED in GERMANY" är de inte tillverkade där utan det handlar om legotilverkade rullar från okänt asiatiskt land. Det behöver i och för sig inte vara dåligt men vad det nu beror på så lyckades man inte matcha originalet.

Visst, rullarna har snäckdrev och jämn och fin gång och är både snygga och hyfsat välgjorda. De har nio fler kullager än förebilden (som hade ett), IAR och modern lintrissa. Vidare har man kopierat den vevfällning som kom i generation 2 av 1000-serien (2001 mfl) men det borde man nog inte ha gjort. Den lösningen kräver hög precision vid tillverkningen och är ändå benägen att glappa. På min rulle glappar veven såväl i sidled som framåt/bakåt på ett sätt som inte är acceptabelt på en rulle i den här klassen. Det hade varit bättre om man valt en enklare lösning.

En annan designmiss är den stora gummitutan som sitter fram på spolen. Den är som gjord för att fånga upp en slinga av en tunn flätlina med trassel som följd.

Det finns en budgetvariant av den här rullen som kallas Quick Retro. Den har något färre kullager men en vev som inte glappar och saknar den idiotiska gummitutan. I övrigt  verkar den bestå av samma komponenter och är en bättre rulle att fiska med. Riktigt trevlig, faktiskt.


Överst: Quick Retro 200
Underst: Quick 2000

När den nya 1000-serien kom såldes den i påkostade pappboxar med metallförstärkta hörn och en stor metallbricka. Senare gick man över till exklusiva trälådor, antagligen för att hjälpa upp försäljningen. Vill man ha en sådan här rulle så säljer flera danska firmor ut dem till  en bråkdel av det ursprungliga priset. Till det priset är det en OK affär men bättre är att köpa den enklare Retro-modellen. Bäst är fortfarande originalet från slutet av sjuttiotalet. Om inte annat så bevisar det hela att man behärskade konsten att göra fina haspelrullar ganska väl på den tiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar