På 1970-talet inträffade samtidigt två saker som kom att mer eller mindre revolutionera det svenska spinnfisket. Dessa två händelser var att jiggen och beten i mjukplast slog igenom. För det är så, att jiggar och mjukbeten är två olika saker. En jigg är ett bete på en förtyngd krok, kallad jigghuvd eller jiggkrok. Detta bete kan vara av mjukplast men det kan även vara av annat material, till exempel hår eller fjäder, eller naturligt. Ett mjukplastbete är ett bete av mjukplast som kan monteras på en jiggkrok. Såväl jiggar som mjukplastbeten hade förekommit tidigare men det var kombinationen - mjukbeten på jigghuvud - som dök upp på butiksdiskarna under sjuttiotalet.
Idag är jiggen i kombination med ett mjukplastbete den kanske mest använda typen av drag och det är förståeligt eftersom det fiskar bra och är det mest mångsidigt användbara betet. Att det finns mjukbeten, även kallade jiggkroppar, i alla tänkbara utföranden är lätt att förstå. Tror man att den fisk man vill fånga jagar mört väljer man förstås ett mjukbete som liknar en sådan och tror man att fisken för dagen äter neongula maskar eller ostbågar så letar man fram en jiggkropp som ser ut som... ja, ni förstår. Sedan monterar man det mjukplastbete man valt på en lämplig jiggkrok. Med lämplig förstås att den ska vara lagom stor och tung, så långt är det fortfarande enkelt, men varför är själva jigghuvudet - vikten på kroken - olika utformat? Det är ämnet för dagens inlägg i vilket jag går igenom några av de vanligaste jigghuvudena.
Det runda jigghuvudet (ball head) är utan tvekan det vanligaste. Det har alla fiskat med och strängt taget så klarar man sig bra med det. Men så fungerar det nu inte med sportfiske och oss sportfiskare. "Leave well alone" och "don´t fix it if it ain´t broken" är inte talesätt myntade av sådana som vi. Vi ägnar orimligt med tid åt att fundera över varför det inte nappar oftare och klåfingrighet ligger i vår natur.
Hur som helst så bör ett sortiment av runda huvuden i olika vikter och krokstorlekar vara basen i en jiggfiskares beteslåda för även om andra varianter i vissa speciella situationer fungerar ännu bättre så gör den här modellen alltid jobbet och gör det bra.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar