Leta i den här bloggen

torsdag 29 februari 2024

1645?

Freden i Brömsebro avslutade den 13 augusti 1645 Torstensonska kriget, som inleddes 1643 mellan Sverige och Danmark-Norge under drottning Kristinas respektive Kristian IV av Danmarks regeringsperioder. Förhandlingarna påbörjades den 8 februari 1645 och pågick i drygt sex månader. De svenska ombuden var Axel OxenstiernaMattias SoopJohan Skytte och Ture Bielke. Johan Skytte dog månaden efter förhandlingarna inletts och ersattes istället av Ture Sparre. Danmark representerades bland annat av Corfitz Ulfeldt. Freden blev startskottet för Sveriges stormaktstid. Resultatet blev att Sverige erhöll Jämtland, Härjedalen, Gotland, Halland och Ösel från Danmark – och blev ett avsevärt mycket större land. Allt detta minns vi, om vi inte har glömt det, från grundskolans historieundervisning.

Vad vi då inte fick veta var att fiske med drag redan 1645 var en i vårt land etablerad företeelse. Det framgår av akademiens ordbok som, under uppslagsordet drag nämner följande källa: "Wil någon fara medh Slant eller Dragh effter Gäddor. IErici Colerus 1: 67 (c. 1645)" Hur länge farandet med Dragh effter Gäddor försiggått innan det avsatte skriftliga spår lär vi aldrig få veta men ett rimligt antagande är att det handlar om sekler snarare än om år. Hur som helst så har fisket med drag sekelgamla anor och det oavsett om man tar 1645 eller valfritt tidigare årtal som startpunkt.

Skeddrag anträffat vid utgrävning av en boplats från cirka 1000-talet intill sjön Råsvalen. Örebro museum.



Nu finns det väl anledning anta, att dragrodden på sextonhundratalet snarare hade karaktär av husbehovs- än sportfiske men redan då förstod man väl att förena nytta med nöje? Kanske - förmodligen - mera så än idag, om inte annat av nödtvång eftersom begreppet fritid då ännu inte var uppfunnet. Och nog var det minst lika god sport, då som det är nu, att fånga en stor gädda på drag. Så det svenska sportfisket är minst lika gammalt som Gotland är som ett svenskt landskap. Förmodligen är det äldre än den första svenska bibelöversättningen. Om den sedan fanns redan på 1300-talet (Magnus Eriksson) eller om Olaus Petris översättning (Gustav Vasas bibel 1541) eller, vilket jag tror, tidigare än så är ytterligare en av de många saker vi aldrig får säkert veta. Bibeln är ju betydligt äldre än såväl den första svenska översättningen som den Svenska Akademien. Det är inte bara framtiden som är svår att veta någonting säkert om. Arkeologiska fynd ger vid handen att skeddrag fanns redan på 1000-talet. Det är gjort av järn. Den svenska järnålden brukar räknas ungefär från Kristi födelse till cirka 400 efter Kristus. Men det skulle förstås ha fungerat (minst) lika bra med skeddrag gjorda av brons. Den svenska bronsåldern inleddes ungefär 1800 år före Kristus.

Ju länge bakåt, liksom ju länge framåt, man försöker bilda sig en uppfattning om vad som skett eller kommer att ske, desto dimmigare blir bilden. Själv tror jag att människor försökt att fånga fisk med konstbeten ungefär lika länge som det funnits fiskekrokar. De äldsta sådana som påträffats lär vara cirka 40.000 år gamla (och då var ju varken Gud, bibeln eller det svenska språket ens påtänkta) och man måste ju räkna med att det funnits äldre krokar än så även om arkeologerna inte funnit några.

Det lär vara bara ungefär 10.000 är sedan inlandsisen drog sig tillbaka från vårt land. De jägare och samlare som då befolkade landet hade, rimligen, tillgång till fiskekroksteknologin och fisk fanns det gott om. Den enda rimliga slutsats jag kan dra är att det "sportfiskats" gädda och annan fisk här i landet precis lika länge som människor bott här.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar