Sidor

tisdag 19 mars 2024

Jika rig? Eller Tokyo? Link head? Cheburaska?

Jika rig
Fisket med mjukisar har onekligen utvecklats sedan det, under sjuttiotalet (vilket, inser jag plötsligt, faktiskt är ett halvsekel sedan...), vann fotfäste här i landet. Först fick vi lära oss att fiska mjukisarna apterade på en jiggkrok/jiggskalle och detta kom (naturligtvis) att leda till att jigg för många kom att bli detsamma som ett mjukplastbete. Men det är FEL!

De senare decennierna har vi lärt oss vad Texas- och Carolinariggar är och särskilt populärt har dropshotfisket blivit. Det som kallas Jika rigg kan se ut som på bilden ovan och är ett slags mellanting mellan den traditionella jiggen och dropshottacklet. Istället för beteslås kan en fjäderring användas och lekande är mer eller mindre onödigt. Sänket kan vara ett vanligt päronbly/bombsänge. Finessen är att kroken/betet kan röra sig fritt i förhållande till sänket. Är den metalltråd sänket hänger i något längre blir Jikariggen en Tokyorigg (men fråga mig inte var gränsen går).

Naturligtvis är det inom bassfisket dessa olika tackel/riggar utvecklats men de kan användas även för vårt svenska abborrfiske. Eller varför inte om man är ute efter torsk? Det har ju sedan man avlyste Gullmaren börjat bli gott om småtorsk i vattnen runt Lysekil och tagna på abborrspö bjuder dessa krabater på god såväl underhållning som middag. En av de få positiva följderna av det svenska kustfiskets kollaps är att man, utan större risk, kan fiska med lätta don från kusten (fast en gång, för bara några år sedan, hade jag under ett antal andlösa minuter något som var för stort och starkt för den utrustning jag använde på kroken vid Stångehuvud...).

Cheburaska/link head


I likhet med dropshottekniken är Jika/Tokyoriggen lämplig för precisionsfiske om man hittat en djuphåla eller brant där (man hoppas att) det står fisk. den är lättkastad ocb betet sjunker snabbt med nosen mot bottnen och stjärten i vädret. Men det funkar lika bra att fiska Jika/Tokyo som en vanlig jigg, på samma vis som man gör med ett cheburaskasänke. Cheburaska (även kallat link head) är ett sänke som kopplas på (offset)kroken men som inte, så att säga, hänger ner som Jika- och Tokyoriggarnas sänken gör i varierande (men något oklart hur mycket) utsträckning. En fördel med denna tackling är att man, givet att man har försett sig med ett sortiment clip-on/quickchangesänken, utan att behöva knyta om kan använda samma krok och bete men snabbt och enkelt byta vikt på sänket.



Vill man inte hålla på och mecka själv (men vem vill inte det?) finns det förstås ett stort utbud av fabriksfärdiga riggar med offsetkrok och ledat jigghuvud.


fotnot.

Vi, som var med när det begav sig, minns Drutten och Krokodilen. Drutten hette på originalspråket Cheburaska så själv kallar jag tacklingar med cheburaska/linkheads eller andra varianter där kroken är ledad till huvudet för druttjiggar. Då behöver man inte hålla reda på allt vad importörer och förståsigpåare får för sig att kalla dem...
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar