Sidor

måndag 31 maj 2021

Fjordhytte 11, update

 

Pandemier är ett jävla elände och absolut ingenting att leka med eller ens förhålla sig lättsinnigt till. Vi måste alla avstå från saker vi gärna skulle göra för att minska spridningen av covidsmittan, I fjol ledde detta till att Håkan och jag fick snällt stanna på fosterjorden trots att vi bokat fjordhytte 11 den första veckan i augusti. Dessbättre var Oddbjörn (han heter så, den hygglige pricken som driver Rosendals hyttetun) med på noterna och lät oss, tämligen sent, avboka. Nu är det bara två (2) månader kvar till årets rosendalvecka och norrmännen är, helt förståeligt, stenhårda när det gäller att släppa in eventuellt smittbärande utlänningar i sitt vackra land. Och vad EU eventuellt bestämmer kan de sedan 1905 självständiga norrmännen (som den 17 maj 1914 antog sin författning, därav datumet för deras nationaldag), som självständiga skita ett stort stycke i.

Så om EU bestämmer (av, huvudsakligen, kap... ekonomiska skäl) att vaccinerade medborgare ska få resa fritt inom unionen så kan Norge förhålla sig kallsinnigt till det. Att de, åtminstone för närvarande, är ekonomiskt oberoende på grund av sin klimatförstörande oljeindustri är en annan orsak.

Så hur mycket vi än elsker dette landet är det i nuläget högst osäkert om vi kan räkna med att de släpper oss over gränsen i månadsskiftet juli/augusti.


Favorit i repris













I mars 2018 skrev jag om ett av de bästa drag för havsöring som någonsin tillverkats och frågade (delvis retoriskt men delvis också som en önskan) varför man (ABU eller de som numera äger namnet) slutar att tillverka ett sådant. Kanske är vårt skandinaviska havsöringfiske en alltför liten marknadsnisch för att räknenissarna ska bry sig? Tänk, för några decennier sedan var ABU ett entusiastföretag...



lördag 29 maj 2021

Ambassadeur Tournament


























ABU Garcia Ambassadeur Tournament T5600C heter denna trevliga nittiotalsrulle med aluminiumstativ av samma typ som Black/Silver/Pro Max men med en speciell vänstergavel med ett bildmotiv i relief. På det stora hela handlar det om en uppsnofsad BM 5600 och eftersom BM-serien var och är bra bruksrullar gäller detsamma för T5600C.






tisdag 25 maj 2021

Haspel eller multiplikator?

 

Egentligen så är det oerhört enkelt (och i stort sett ingenting har förändrats under det dryga halvsekel jag fiskat). För det lätta fisket överväger fördelarna med haspelrullen. Vad man använder till det medeltunga (30-60 gram) fisket är en ren smaksak och ju tyngre fiske det är fråga om, desto mer gör sig multirullens fördelar gällande.

Som i de flesta frågor finns det mer eller mindre högljudda fanatiker men som alltid är dessa vettlösa galningar som man gör bäst i att inte fästa något avseende vid vad de säger.

måndag 24 maj 2021

Old school



Multirullar är enklare att kasta med om spöt de sitter på inte har så extremt snabb aktion. Dessbättre återfinns spön med litet långsammare aktion, så som spön var förr när glasfibern regerade, oftast i budgetsegmentet. Ett gott exempel är ABU:s Devil, på bilden ovan i åttafotsversionen för beten 5-30 gram. Ett mycket trevligt spö till (till exempel) en Ambassadeur 5000 med 0,30 mm monofil nylonlina. Den rullen verkar ha försvunnit ur ABU:s sortiment men det finns dessbättre ett stort utbud av välhållna (ofta mer eller mindre oanvända) sådana av olika årgångar som man brukar kunna komma över för några få hundringar så inträdesbiljetten (spö, rulle  och lina) till spinnfisket med multiplikatorrulle behöver inte kosta mer än runt tusenlappen och då har man en utrustning som kommer att vara en trogen fiskekamrat i många år. För ingen vet ännu hur gammal en Ambassadeur 5000 kan bli.

söndag 23 maj 2021

Torsk på torsk 2


























Idag blev vi, jag och yngsta grabben, torsk. Lika lätt som det för en vecka sedan var att fånga torsk på västkusten, lika omöjligt var det idag att fånga samma fisk på ostkusten. Någon måste bära ansvaret, men vem? Tills jag åter får torsk när jag fiskar i mina hemmavatten tänker jag inte rösta. På någon. Så jävla torsk är jag inte.

lördag 22 maj 2021

I morgon är en annan dag

Melodifestivalen ski*ter jag ett stort stycke i men i morgon är en annan dag och då ska jag (trumvirvel) göra ett seriöst försök att fiska upp en torsk på Väddös utsida. Det var något närmast elektrifierande att förra helgen känna de välbekanta rörelserna av en pigg kusttorsk i spöt och börjar de återhämta sig där så... Och man har ju hört talas om ålandshavsbeståndet. Det gäller, som oftast när det handlar om fiske, att tro på det man gör (och det hur hopplöst befängt det än må te sig för nyktra betraktare).





















Själv ser jag det som så, att jag genom åtskilliga säsonger av kustfiske efter havsöring blivit mycket van vid bompass. Den vana och den stoicism kustfiske efter havsöring i Roslagen förutsätter (och fostrar) kan naturligtvis tillämpas även på fiske efter torsk. I kväll är det peppning och positivt tänkande som gäller.

Ambassadeur 5000 Orbis, ett sista hurra?


När jag (på nätet) bläddrar i årets Napp och Nytt finner jag att C-modellerna i 5000- och 6000-storlekarna försvunnit ur sortimentet. Den asienbyggda 7000C finns fortfarande kvar. Som alternativ till fortfarande svenskbyggda 6000 Classic (prissatt till strax under 2700 kr) finns de bedrövliga kinesiska STX och S i olika storlekar för runt 1.500 resp 1.000 kr.

Orbisen må vara röd, men eftersom den är bestyckad med kullager så är den en C-rulle och för jämförelses skull har jag därför tagit fram en 5000C av tidigt sjuttiotalssnitt.
















Jag tar mig för pannan och försöker få andhämtningen under kontroll. Börjar vi närma oss slutet? Det finns ingen röd Ambassadeur 5000 med glidlager i Napp och Nytt! Det är ett järtecken så tydligt att jag dessvärre tror jag att det är så, att vi är väldigt nära det definitiva slutet av en era som startade när den röda rullen lanserades 1952 och snabbt blev en världssuccé. Om tio år finns säkert varumärket Ambassadeur kvar men om det då fortfarande verkligen tillverkas rullar värda det namnet? Jag är skeptisk.
















På sålunda förekommen anledning får jag därför uppmärksamma den trevliga Ambassadeur 5000 Orbis (som  ni inte heller hittar i Napp och Nytt) som kom (och försvann) för några år sedan men fortfarande går att leta rätt på (för ungefär samma pengar som enligt Napp och Nytt är rekommenderat pris för 6000 Classic.



Orbis (ordet är latin och och betyder omkrets eller värld, ungefär som det gamla svenska jordens rund) är en rulle som utseendemässigt är förvillande lik de första Record Ambassadeur men som är försedd med 6-stifts slirbroms, dubbel backspärr (dvs såväl backspärr som IAR-lager), Carbon Matrix-slirbroms och Duragear. Naturligtvis så har Orbis även den synkroniserade linspridningen men de sintrade oljebronsbussningarna som satt i urambassadeuren är, på gott och ont, ersatta med kullager i rostfritt stål (vilket väl, om man vill vara petig, gör den till en 5000C).



Hur som helst så var det roligt när den kom, trist när den försvann och möjligen var den ett sista hurra! från rullmakarna i Svängsta? Sällan har jag så gärna velat ha fel, men mina farhågor får bli ännu ett skäl till en stark och tydlig köprekommendation. Har man inte redan åtminstone ett exemplar av den mest klassiska av svenska rullar - Ambassadeur 5000 - så har jag svårt att hitta ett bättre köp än 5000 Orbis. Storleken är, precis som när den röda rullen kom, alldeles rätt för det allra mesta och rätt skött bör man i den ha en rulle för ett helt fiskarliv (och en potentiell släktklenod).


Den som vill fördjupa sig i historien om AB Urfabrikens tillverkning av multiplikatorrullar hänvisas till den här artikeln av  Hans van der Pauw: http://www.realsreels.com/history/Multipliers%20translatedbyAuthorHansvanderPauw.pdf


edit 241111

Jag gick in på ABU Garcias hemsida idag och kunde konstatera att runda Ambor i 5000-storlek börjar bli en raritet. 4500? Glöm det! Nu är det asienbyggda lågprofilare som gäller och där finns det så många fler än ABU. Så håll i och vårda era smala Ambor för de kommer att bli alltmer sällsynta. Och rullar som 2500 lär vi väl knappast få se göra come back så länge Pure Fishing bestämmer.

torsdag 20 maj 2021

Det är lika bra att jag kommer ut

Det är lika så gott att jag träder fram och rakt av ger min uppfattning till känna: Det ÄR skillnad på kvinnor och män. Och tack och lov för det. Eller, som fransoserna säger: Vive la difference! Det har gått väl långt när en sådan fundamental sanning anses onämnbar, så långt att jag för första gången (såvitt jag kan erinra mig) håller med Margot Wallström. Å andra sidan så blir jag med åren alltmer vänster och åtminstone det senaste decenniet så har jag nickat instämmande i stort sett varje gång jag lyssnat på den gamle rabulisten Göran Greider.

Vad, frågar sig vän av ordning, har då detta med sportfiske att göra? Det är en berättigad fråga men vänta en stund så ska jag förklara.

Sybehörs- och sminkbutiker hör, åtminstone för sådana politiskt inkorrekta gubbar som undertecknad, definitivt till den kvinnliga sfären. Själv har jag aldrig inhandlat en flaska nagellack. Parfym har jag några gånger köpt tax free på beställning (och alla gånger fel...). Synålar samt svart och vit tråd har jag (singel) köpt för att kunna sy i lossnade knappar och utföra andra smärre sömnadsarbeten.

Kristi himmelsfärdshelgen åkte jag och fiskekompisen Håkan över till västkusten (Skalhamn). Jag hade lagt mina grejor i bilens baksäte när jag anträdde färden från Norrtälje och i Vadstena lassades Håkans grejor in. Ovanpå mina. När jag sedan plockade upp ett av mina spön insåg jag att vi hade kunnat packa på något smartare sätt. Kort sagt så var mitt sjufots Fladen Warbird Travel nu bara cirka 6´8´´ långt. Men det är ju ingenting en händig karl inte kan fixa.

I en (manlig) butik i Lysekil införskaffades en lämplig toppögla och på Coop i samma by en rulle svart polyestertråd. Sedan tog jag, efter en stunds fruktlöst letande i hyllor jag aldrig tidigare ägnat någon uppmärksamhet, mod till mig och frågade några damer var man kunde hitta nagellack. Det visade sig att sådan inte fördes av butiken så spöt är fortfarande obrukbart, men nu är jag hemma och har tillgång till allt jag behöver för att laga det.



Men inte nog med att jag är en nagellackskund (den transparenta varianten) utan nu har jag även trängt  mig in bland damerna i min lokala sybehörsaffär. För att köpa fiskeutrustning. Finare pärlor att pimpa sina tackel med går inte att finna. 25 kr per påse.

onsdag 19 maj 2021

CT

Det där med ABU:s modellbeteckningar är en vetenskap för sig. Eller om det ens är vetenskap, för mycket med deras användande av siffror och bokstäver i olika kombinationer är så svårtillgängligt, motsägelsefullt och allmänt obegripligt att man kan undra om de inte ibland hittar på en beteckning på pin kiv och tänker: "Sug på den, rullnördar!"

6500C3CT Mag-Elite


En till synes så enkel sak som "CT" är, till exempel, svår att dechiffrera (och något facit tillhandahålls inte). Kanske ville de helt enkelt ge igen, rullmakarna i Svängsta, för visst måste det ha svidit litet när brittiska kustfiskeentusiaster tog fram bågfilarna och "moddade" sina Ambassadeur 6000 och 6000 C genom att helt rått såga bort linspridarmekanismen.

6500C3CT Elite


Det är absolut inget fel på linspridarmekanismen på en Ambassadeur, den är ett alldeles utmärkt stycke ingenjörskonst, men är man ute efter att kasta så långt som det bara går så är det enklare, billigare och framförallt mer effektivt att ta bort den än att försöka trimma den (med lättviktsdelar, kullager och esoteriska smörjmedel).

 

6500CT Rocket

Så ABU bet, efter ett tag, i det sura äpplet och släppte sedan en serie fabriksbyggda rullar utan linspridare. Den första serien har följts av flera men ingen har varit någon volymprodukt utan det rör sig, på det stora hela, om limited editions. Själv är jag rull- och kustfiskeentusiast men det tar emot för mig att sätta bågfilen i en fin rulle så jag har (hittills) inte själv moddat någon. Däremot har jag plockat på mig ett antal (3) ambor utan linspridare.















CT är den beteckning ABU valt för dessa ambassadeurer. Så långt som att CT anger att rullen saknar linspridare är allt klart, men vad står bokstäverna för? C brukar ju på ABU-språk betyda kullager och det är en möjlig tolkning (för jag känner inte till någon CT-rulle utan kullager). Men vad står då T för? Den vanligaste teorin är att T betyder Tournament. Alternativa uttydningar av C:t är Casting och Cage. Men allt är (och förblir antagligen) bara gissningar (som det kanske fortfarande sitter några gubbar i Svängsta och skrattar gott åt).

Fjordhytte 11

Någon sk bucket list har jag inte men den första augustiveckan 2019 förverkligade jag en gammal dröm när jag för första gången fiskade i en norsk fjord. Redan medan vi var där bokade jag samma vecka året därpå. Den resan satte covid-19 p för. Gränsen var stängd så jag tvangs avboka men bokade samtidigt första augustiveckan 2021. Nu har jag fått den första sprutan och börjar så smått våga börja hoppas att resan blir av.

Fjordhytte 11 (Rosendal hyttetun) heter stugan jag och Håkan ska bo i och från vars altan vi kan skåda ut över Hardangerfjorden. Fast det lär vi inte öda mycket tid på. Varför sitta där och glo när man kan vara ute med spöt i näven?
























I stughyran ingår tillgång till en styrpulpetare med 20 hk motor så jag får väl göra avkall på bekvämligheten och åtminstone någon gång ge mig ut på vattnet. Annars så har jag en fin plats på utsidan av piren där jag sitter bra.

tisdag 18 maj 2021

Mersmak

 

Att det är de största som sliter sig är en sliten sanning, men jag undrar hur stor den torsk jag under några minuter hade på kroken vid Stångehuvud kan ha varit. De hundratals gotländska kusttorskar jag drog upp på sjuttio- och åttiotalen borde ju ge mig någon slags referens men det var ett tag sedan och de redskap jag hade då var annorlunda än det lätta grafitspö och den tunna PE-lina jag använde i går. Ändå vill jag sätta min fiskekeps i pant på att den var en bra bit över fem kilo.

Det är märkligt det här med fisket, men det spögunget var för mig en större behållning av fisketuren än den fina tvåkilos jag lyckades dra upp. Triss i torsk gav den här avstickaren till västkusten (plus kolja, glyskolja, blågylta och stensnultra) men ingen makrill. Det får bli senare i sommar. Just nu är det torsk som gäller och i helgen ska jag göra ett försök att få upp en sådan här på ostkusten.



måndag 17 maj 2021

Torsk på torsk




Hade inte Östersjön på sjuttiotalet varit full av fin, huggvillig och kämpaglad torsk som simmade inom kasthåll från land så hade jag kanske inte varit sportfiskare idag. Hur det sedan gått för östersjötorsken känner vi bara alltför väl till. Det något saltare kustfisket efter torsk längs vår västra kust har haft en liknande utveckling, men nu kan skönjas tecken på att den kustnära torsken håller på att komma tillbaka. Det är bara att hålla tummarna för att så blir fallet.



























I Gullmarsfjorden har torsken, efter att beståndet där varit på en historisk bottennivå, varit totalfredad sedan 2011. Det är bra. Nu vet jag inte om Stångehuvud (naturreservatet på Lysekils utsida)  hör till fredningsområdet men den pigga tvåkilos krabbtorsk jag idag hade nöjet att tampas med på lätta don fick hursom bara göra en helt kort visit ovan ytan. 



söndag 16 maj 2021

Inte idag heller














Vid Smögen, förtäljde djungeltelegrafen, har det redan tagits makrill så Håkan och jag styrde kosan dit. Vi var inte ensamma om våra förhoppningar och under de timmar vi satt där på klipporna och försökte med såväl mete på alla tänkbara djup som spinnfiske med pilk och upphängarflugor tappade vi räkningen på alla dörjande båtar som gled förbi. Men någon makrill såg vi inte.
















Fast vad gör det? Vi var i alla fall där, vi försökte och vi hade en fin dag. Och makrillen finns kvar. Det är det fina med att inte få fisk, att man kan dra upp den någon annan gång istället.



lördag 15 maj 2021

När kommer den?

Någon erfaren makrillfiskare är jag inte men det är en fisk och ett fiske jag gillar. Därför är det litet extra kittlande att få några fiskedagar i lysekilstrakten såhär i mitten av maj, just när frågan på allas läppar är: När kommer den?
















För att få ett begrepp om hur stort makrillfisket är i denna del av landet räcker det med att sätta sig tex i Norra hamnen och kasta ut ett flöte. Genast får man kontakt med lokalbefolkningen som, när de passerar, ställer sig för att "tjöta" ett tag.

I går var ingen makrill inne. När kommer den? Kanske i morgon?

tisdag 11 maj 2021

Var bakom flötet på torsdag!

Att vara bakom flötet är att vara korkad. Varför man förknippar dumhet med mete är oklart.

Albert Einstein lär ha sagt, att dumhet är att upprepa samma handling och hoppas på ett annorlunda resultat. Han var nog inte sportfiskare, för hans definition av dumhet är ju precis vad vi tillämpar. Nappar det inte i första kastet packar vi inte ihop och åker hem utan vi upprepar handlingen. Igen och igen och plötsligt händer det. Trots Einstein. Så han kanske, trots allt, var litet bakom flötet? Eller så vet vi mer än vad han gjorde, i alla fall om fiske.

Bakom flötet tänker jag också vara på torsdag. Då infaller Kristi himmelsfärds dag, också kallad första metardagen.

lördag 8 maj 2021

Intuitivt användargränssnitt?

Tänker du som en nörd? Om du inte gör det så tillhör du majoriteten. Problemet är att det är nördar som designar mobiltelefoner och andra helevetesmaskiner utan vilka vi inte kan fungera i det moderna samhället. Nördarna tillämpar något de kallar intuitivt användargränssnitt som på svenska utläses ungefär som att det fattar väl vilken idiot som helst hur man ska göra. Idioten som skriver dessa rader kunde under en vecka efter det att han skaffat sig en sk smartphone inte besvara ett enda samtal. Han tryckte på grönt tills skärmen sprack eftersom hans intuition inte sade honom att han skulle svajpa.

Nu läser vi män inte bruksanvisningar, men ändå så kan det ju ibland vara klämmigt med ett facit att tjuvkika i. Det gäller inte bara högteknologiska prylar utan även såpass enkla saker som Fladen Bubble Float (eller, för den delen, Bonnands original eller andra liknande produkter). Hittills har jag aldrig sett en bruksanvisning till ett bubbelflöte. Kanske vet importörerna (för tillverkningen lär ju ske i Långsbortistan) inte själva riktigt hur de ska användas?





















Fladen Bubble Float är, för att vara ett flöte, relativt avancerat och består av inte färre än tre delar. 

Den största av dessa är själva bubblan genom vilken går en konisk och ihålig stam av vit plast. den tredje delen är en konisk plugg som passar i stammens grövre ände. Pluggen är försedd med en ögla i vilken linan kan knytas fast.

Bubble Float kan användas antingen som fast eller glidande flöte. Om man så önskar kan man fylla det helt eller delvis med vatten så att det fungerar som en kastdobb (eller dupp som norskarna säger). Vill man fylla det med vatten lossar men den genomgående stammen och håller bubblan under vattnet tills det är lagom fyllt. Sedan trycker man in stammen igen så att den tätar.













Vill man använda Bubble Float som glidflöte (med eller utan vatten i) så trär man linan genom stammen med ett flötesstopp eller en stoppknut ovanför flötet (röda sidan) och eventuellt sänke och krok under detsamma (gröna sidan).

Vill man använda Bubble Float som fast flöte eller kastdobb så trycker man in den koniska pluggen (så hårt man vågar) i stammen och låser linan i röret med pluggen.


torsdag 6 maj 2021

Aldrig på en söndag

Aldrig på en söndag utan alltid på en torsdag infaller Kristi himmelsfärds dag, nämligen torsdagen fyrtio dagar efter påsk. En rörlig helg, således och eftersom samma dag är första metardagen, dvs den dag då sommarfisket börjar, är det logiskt. För fisket är ju beroende inte främst av almanackan utan i högre grad av sådant som vattentemperatur, väder och vind. Men nu kan alltså sommarfisket börja så tidigt som i slutet av april men också så sent som i början av juni.

Nå, hur som helst så är det i år torsdagen den 13 maj som det är dags. Se då till att ha metspöt i ordning. Själv tror jag i år benhårt på att det är då fisket kommer igång för hittills har det inte nappat alls. Vad jag tror om en vecka återstår att se.

måndag 3 maj 2021

Manlighet

När jag växte upp ansågs manlighet fortfarande vara en god egenskap, i alla fall hos män. Det fanns feminister - Grupp 8 mfl - men var alltså fortfarande helt OK att vara man och, till och med, manlig. Manliga politiker behövde inte stå till svars för att de var just manliga (men till svars som makthavare skulle de naturligtvis stå) och jag kan inte påminna mig att Fälldin, Bohman eller ens Palme (jo, jag känner till hans tal på 1972 års partikongress) deklarerade sig som feminister. Man kunde nämligen vara för jämställdhet utan att vara eller ens kalla sig för just feminist.

Vill man få klart för sig vad som är positivt värdeladdat är reklamen en bra barometer. Tyska D.A.M. körde på den tiden med en slogan som löd "Sport für den Mann im Mann". Och en ledande politiker kunde ogenerat röka pipa offentligt. Det betraktades till och med som manligt att göra så. Jag har inte sett D.A.M:s slogan i bruk på rätt länge nu, men fortfarande är cirka 99,5 % av de sportfiskare jag stöter på under mina turer... män. Så kanske är det fortfarande så att fiske är en sport för mannen i oss?




söndag 2 maj 2021

O, hur härligt majsol ler

Sannare ord än Carl Wilhelm Böttigers har sällan skrivits! Gårdagens fiske spolierades för min del av covidpandemin. Dessbättre inte så att jag insjuknat utan därför att jag fick möjlighet att få min första vaccinspruta. På något vis kändes det mer livsavgörande än att åka ut och fiska.

I morse var vädret här i Norrtälje grått, kallt och blåsigt men framåt lunchtid bestämde jag mig för att ändå åka ut. När jag kom fram (till Fjällboholmar) var det lika grått och kallt men blåste ännu mer. Dessbättre bestämde jag mig för att ändå göra några kast och innan jag bestämt mig för att ge upp företaget sprack molnen upp (eller om de blåste bort) och i solen kändes det plötsligt väldigt angenämt att stå där på graniten och kasta, så jag blev kvar i ungefär tre timmar.

Någon fiske eller ens kontakt med sådan fick jag inte, men det kändes ändå som en väl använd dag. Jag kastade med ett spö jag i veckan råkat köpa på SportfiskePoolen (i Uppsala) när jag plockade upp några hyllplan på IKEA. Ännu ett telespö, detta av D.A.M:s tillverkning och hetandes Adjusto Tele Trout 380.

D.A.M. Adjusto Tele Trout 380


380 står för längden, i centimeter, i fullt utdraget skick och Adjusto för att man inte behöver dra ut det helt. Kort sagt så kan man fiska med spöt i kortare längd. Detta trick åstadkoms genom att de två nedre sektionerna och en del av sektion tre inte är taperade utan jämngrova och att vad de nu heter de där man drar sektionerna genom men hur som helst så är de gjorda av gummi som greppar om spösektionen så att man kan välja hur långt man vill dra. Ut.















Jag var något tveksam till adjustokonceptet men efter ett pass med spöt är jag på väg mot en omvändelse. Fortfarande tror jag att livslängden är begränsad (eftersom gummi slits och åldras) men så länge det fungerar så...

I helt utdragen längd är spöt perfekt till bombardafiske och mete vilket (bombarda) var vad jag ägnade mig åt de första två timmarna. Sedan rotade jag i botten av fiskeryggan och hittade ett genomlöpsdrag som jag kastade med den sista timmen och då testade jag att förkorta spöt. Vilket fungerande överraskande väl. Ett spö på runt tio fot (300 cm) kändes med adekvat för spinnfiske med drag och det var alltså lätt fixat och, som sagt, fungerade. 

Raglou et Bomboule















Bombardafisket utfördes med Darts senaste variant på konceptet: Bomboule. Fungerade bra men jag skulle gärna se även en ofärgad/genomskinlig variant som komplement till de orange och gula som för närvarande erbjuds. Vad som ju finns är alltså de gula och orangea varianterna, flytande och i vikterna 20, 25 respektive 30 gram.