Sidor

fredag 5 juli 2024

Fiskesemester på Gotland 2


Förr, när det var annorlunda och mycket (var) bättre såg jag fram emot att tillbringa juli på Gotland. Fisket efter gädda, abborre och torsk var fantastiskt. Nu är det i princip icke existerande. Men av andra skäl än fisket packar jag nu inför ett tiodagars besök på ön. Frågan är om det ens är värt att packa några fiskegrejor? Att östersjögäddan minskat med 90 %, abborrbeståndet utvecklats på samma sätt och torsken fiskats ut har jag ju redan tjatat om här på bloggen. Det är ju mest sådant här man får läsa om gotlandsfisket specifikt.

Förbjudet fiska gädda och abborre på Gotland






Från länsstyrelsens hemsida:

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Föreslår utökad fredningstid för havsöring






"Genetiska undersökningar har visat att östersjöflundra dominerar beståndet vid Gotland. Provfiske utanför Herrvik på östra Gotland i augusti, då båda arterna återfinns på födoområden vid kusten, visade att 72% av det fiskbara beståndet utgjordes av östersjöflundra. Detta stämmer väl överens med skattningar inom projektet BONUS INSPIRE; 74 % av vuxen fisk fångad under leken, och 80-85% av yngel på uppväxtområden runt Gotland, utgjordes av östersjöflundra. Fördelningen mellan arterna kan dock antas förändras över tid beroende på rekryteringsframgången för den europeiska flundran som till stor del styrs av salt- och syreförhållandena i djupområdena. Resultat inom projektet BONUS INSPIRE visade på kraftigt minskad reproduktionsframgång för europeisk flundra i Gotlandsbassängen sedan 1990. Samtidigt kan den pågående klimatförändringen, som mycket troligt kommer att göra att salthalten minskar i Östersjön, leda till att andelen av den europeiska flundran vid Gotland minskar ytterligare i framtiden."


De få positiva saker jag läst handlar om (desperata) försök att popularisera svartmunnad smörbult, tånglake, näbbgädda och id som matfiskar. Men vaffan, jag tar väl med några spön i alla fall...

fotnot. Europeisk flundra och östersjöflundra är två arter av den fisk som tidigare kallades skrubbskädda och uppfattades som en art. Skillnaden är att östersjöflundran leker intill kusten och lägger sin rom på bottnen medan den europeiska flundran leker och lägger sin rom pelagiskt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar