Sidor

måndag 8 april 2024

Tysk språkövning

Den som funderar på fiske i någon norsk fjord och förstår tyska får i den här videon veta vilka fem misstag tyskar oftast gör när de kommer dit för första gången. Att tyskarna har alldeles för grova utrustningar kan jag och Håkan vittna om (trots att vi själva bara varit där en gång).

För oss med någon båtvana är de första tipsen i filmen självklara men icke desto mindre viktiga. Vad gäller utrustningen så anges att man för det vanliga spinnfisket efter sej och bleka är väl rustad med ett spö som klarar 40-grams drag och en lina som klarar runt 10 kilo. Resten får ni försöka klara ut själva. Dags att damma av skoltyskan...


Den här mannen representerar en mer "normaltysk" uppfattning, nämligen att den lättaste utrustning man kan använda är "ett grovt gäddspö" som kastar 100-gramsbeten ...



6 kommentarer:

  1. I boken Sportfiske i Havet, Olof Johansson. Där rekommenderas ett lätt tvåhandsspö, 0,30 mm lina och beten på 20-30 gram. Om inte strömmen kräver en tung torskutrustning.

    Det tas också upp ett exempel ifrån en irländsk fisketidning.
    "Man kom in i ett stim blekor på 6-9 kilo av vilka man fångade ett havdussing. Men, säger rapporten, många fler fiskar förlorades eftersom man endast använde linor av 20 kilos brottstyrka (ca 0,70), som flera gånger slets av fisken!"

    Vidare förklaras att blekan matchas bäst på lättare utrustning och den måste få göra sina rusningar.

    Det nämns också att flugfiske efter bleka betraktas som västkustens finaste sportfiske.

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. Och, till undvikande av alla eventuella missförstånd, OJ:s bok kom ut 1970 så det är inte 0,30 mm PE-lina utan nylon som, på den tiden, i bästa fall höll för ca 4,5 kilo... Men det är väl som med de svenska gäddorna, att fiskarna var bra mycket klenare förr.

    SvaraRadera
  4. Som ganska van Norgefiskare sedan 15 år typ 3ggr per år, så för mycket tyska;-)

    SvaraRadera
  5. Känsligt av dig att utelämna det lilla r:et i slutet... Jag har själv funderat på vad norrmännen i själ och hjärta tänker om den årligen återkommande tyska invasionen. Även om relationen mellan Sverige och Norge är en av hatkärlek (med mest av det senare utom i herrarnas längdskidåkning eller när de råkar vinna i handboll) och då jag har såväl ett tyskklingande förnamn som ett ariskt utseende är jag , inte bara i Norge utan generellt utomlands i Europa, noga med att betona att jag, på gott och ont, är svensk.

    SvaraRadera
  6. BTW var i Norge brukar du fiska?

    SvaraRadera